e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 οι μαθητές τού τμήματος Α΄1 τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών, στο πλαίσιο τού μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής, υποδέχτηκαν στην ψηφιακή τους τάξη τον δρα Ανδρέα Τερζή και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του σημαντικά θέματα στον τομέα τής ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο δρ Α. Τερζής είναι μηχανικός Λογισμικού (Software Engineer), ερευνητής στη Google Research και ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας στη μηχανική μάθηση (Machine Learning).

Αποφοίτησε από το τμήμα μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής τού Πανεπιστημίου τής Πάτρας.
Εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο UCLA τη διδακτορική διατριβή του, η οποία είχε θέμα τα Δίκτυα Υπολογιστών.
Μέχρι το 2013 διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών τού Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη (ΗΠΑ) και ήταν διευθυντής Ερευνών στο Hopkins InterNetworking Research (HiNRG) Group.
Έχει βραβευτεί με το National Science Foundation (NSF) Career Award.

Το θέμα τής ομιλίας-συζήτησης με τους μαθητές ήταν η αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό και η δημιουργία σειράς κατάταξης (Website Ranking) στα αποτελέσματα τας αναζήτησης.
Οι μαθητές παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση και υπέβαλαν πλήθος ερωτήσεων προς τον κ. Τερζή, σχετικά με την αξιοπιστία των ιστοσελίδων που επισκέπτονται, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιείται η επιλογή των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης, τους τρόπους με τους οποίους ο κατασκευαστής μιας ιστοσελίδας μπορεί να την ανεβάσει πιο ψηλά στην κατάταξη εμφάνισής της κ.ά.

Ενδεικτικά ο κ. Τερζής ανέφερε ότι υπολογίζονται περίπου 100 τρισεκατομμύρια  ενεργές ιστοσελίδες τις οποίες η Google πρέπει να διαχειριστεί με τη βοήθεια αλγορίθμων.
Είναι δε εντυπωσιακό ότι καθημερινά το 15% των ερωτήσεων αναζήτησης που απευθύνονται προς την Google από τους χρήστες τού διαδικτύου είναι μοναδικές.

Την προετοιμασία των μαθητών και τον συντονισμό τής δραστηριότητας ανέλαβε η εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου.