e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 οι μαθητές τής Α΄και Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλία από τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας τού Τμήματος Χημείας τού Πανεπιστημίου Πατρών κ. Θεόδωρο Χριστόπουλο.

Η ομιλία προγραμματίστηκε με στόχο την ανάδειξη τής διεπιστημονικότητας στον χώρο των Φυσικών Επιστημών, αλλά και τις ιδιαίτερες προεκτάσεις τής Χημείας στον κλάδο των τροφίμων.

Η διάλεξη είχε θέμα την αυθεντικότητα τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στις βασικές παραμέτρους που εξετάζονται κατά την ανάλυση διαφόρων τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο, τα όσπρια, το ψάρι, το κρέας και το κρασί.

Παρουσίασε στους μαθητές βασικές αρχές και τεχνικές οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάλυση και τον εντοπισμό τής νοθείας σε ένα προϊόν.

Τόνισε, τέλος, στους μαθητές ότι ο σύγχρονος επιστήμονας πρέπει να έχει γνώσεις που άπτονται όλων των Φυσικών Επιστημών για να καταφέρει αρχικά να κατανοήσει το πρόβλημα και στη συνέχεια να αναπτύξει την μέθοδο επίλυσής του, συνδέοντας τη χημική ανάλυση βιομορίων ακόμη και με τα rapid tests για τον covid 19!

Η διάλεξη κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών οι οποίοι στο τέλος απηύθυναν ερωτήσεις.

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών κ. Α. Γιαννακόπουλου, χημικού MSc, και N. Γιαννακόπουλου, χημικού M.Ed.