e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, η κ. Αριάδνη Αργυράκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωχημείας τού τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος τού Πανεπιστημίου Αθηνών, καλεσμένη τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε., παρουσίασε στους μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού τον κύκλο εξόρυξης και εμπλουτισμού τού χαλκού.
Αρχικά μέσα από προβολή, αναφέρθηκε στον σχηματισμό κοιτασμάτων και στα ορυκτά φορείς, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από την εκμετάλλευση τους, στην ανακύκλωσή τους και στην αποκατάσταση τού περιβάλλοντος, ενώ μέσα από πείραμα παρουσίασε την εξαγωγή χαλκού από μετάλλευμα-μαλαχίτη. Η πρώτη αυτή προερχόταν από το Λαύριο, έναν ιδιαίτερα πλούσιο τόπο τής Ελλάδας τόσο σε σπάνια ορυκτά όσο και σε πλούσιο μετάλλευμα, γνωστό για τις εξορύξεις που έγιναν όχι στην αρχαιότητα αλλά και στις αρχές τού 20ού αίώνα.
Οι μαθητές με εύστοχες παρατηρήσεις και απορίες κατανόησαν την αξία εξόρυξης τού χαλκού και την οικονομική σημασία τού μετάλλου αυτού καθώς και την αξία τής Γεωλογικής επιστήμης στην καθημερινή ζωή μας. Η κ. Αργυράκη μετέδωσε την πολύτιμη εμπειρία της στους μαθητές με επιστημονικό, αλλά απλό και κατανοητό τρόπο.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού μαθήματος επιλογής «Γεωλογία και διαχείρηση ορυκτών πόρων» με την υπεύθυνη την καθηγήτρια Χημείας κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου. Την οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η κ. Φανή Τριπολιτσιώτου, γεωλόγος, υπεύθυνη τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε.