Print

Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Νικηταράς και άλλοι 138 αγωνιστές του 1821 και φιλικοί υπήρξαν μέλη της Φ.Ε.! – Το Αρσάκειο στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης των Ελληνίδων και στη μόρφωση του Γένους - Αρσακειάδες δασκάλες δίδαξαν τον Ελληνισμό σε 70 πόλεις στη Ν.Α. Μεσόγειο – Ο ζωγράφος της Επανάστασης Διονύσιος Τσόκος δίδαξε στο Αρσάκειο!

Κανένα άλλο σχολείο στην Ελλάδα δεν μπορεί να καυχηθεί ότι συνδέεται τόσο άμεσα και στενά με την Επανάσταση του 1821 όσο το Αρσάκειο. Με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι εκατόν σαράντα ένα (141) μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συνδέονται με τον μεγάλο Αγώνα, την εθνική μας παλιγγενεσία και τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους: 98 από αυτούς ήταν αγωνιστές και 71 είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Ανάμεσά τους ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Νικηταράς, αλλά και ο Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης, ο Κουντουριώτης και μορφές όπως ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός!

Οι δράσεις του Αρσακείου Ιωαννίνων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα Σχολεία μας έχουν προγραμματίσει μια σειρά δράσεων, οι οποίες θα υλοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Ομιλίες, επίσημοι προσκεκλημένοι, συνεντεύξεις, σχέδια εργασίας, ιστορικές έρευνες, δημιουργία ντοκιμαντέρ, λευκώματα, δράσεις δημιουργικής γραφής, αλλά και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, θα αποτελέσουν όχημα αφενός για την προσέγγιση των γεγονότων και των συνθηκών που σημάδεψαν τα επαναστατικά χρόνια και αφετέρου για την απόδοση τιμής σε αυτό που με υπερηφάνεια ονομάζουμε «1821».

Περισσότερες πληροφορίες για τις ανωτέρω δράσεις θα αναρτώνται:
στη σελίδα του Σχολείου στο facebook, εδώ
καθώς και στην ιστοσελίδα του Σχολείου.