Print
 
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ
(ΠΔ 485/83)
 
Τα δικαιολογητικά των απουσιών των μαθητών προσκομίζονται στο σχολείο μόνο από τον κηδεμόνα του μαθητού μέσα σε δέκα (10) ημέρες, από την ημέρα επιστροφής του μαθητού στο σχολείο και καταχωρίζονται στο πρωτόκολλο του σχολείου. Ο κηδεμόνας μπορεί να υποβάλει δικαιολογητικά για απουσίες του μαθητού μιας ή δύο ημερών, λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων. Οι ημέρες αυτές των απουσιών που δικαιολογεί ο κηδεμόνας δεν μπορεί να είναι, αθροιστικά για όλο το έτος, περισσότερες των δέκα (10).
Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται απουσίες των μαθητών που πραγματοποιήθηκαν χωρίς την άδεια του Διευθυντού του σχολείου σε ώρες του προγράμματος λειτουργίας του σχολείου, μεμονωμένες ή συνεχόμενες. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητού που απουσίασε για λόγους υγείας από το σχολείο περισσότερο από δύο ημέρες είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ο ίδιος, το βραδύτερο μέχρι και τη δεκάτη ημέρα από την επιστροφή του μαθητού στο σχολείο, βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη ιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
Τα δικαιολογητικά των απουσιών που υποβάλλονται δε δεσμεύουν τον Σύλλογο των Διδασκόντων, όταν ο ίδιος γνωρίζει με ικανά και επαρκή στοιχεία τους πραγματικούς λόγους απουσίας των μαθητών.
Όταν μαθητής συμπληρώνει τριάντα (30) απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες για το Γυμνάσιο, το σχολείο ενημερώνει τον κηδεμόνα του μαθητού με ταχυδρομική επιστολή, η οποία στέλνεται με τη μέριμνα του σχολείου από τη 1η έως την 5η κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε.
Για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση των κηδεμόνων κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη για παράλληλη τηλεφωνική ενημέρωση.
 
Άρθρο 2
Χαρακτηρισμός φοίτησης – συνέπειες
 
1.             Η φοίτηση όλων των μαθητών των Σχολείων της Μέσης, Γενικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπ/σης είναι καθήκον και χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ελλιπής ή ανεπαρκής με βάση το κατά το άρθρο 26 του Π.Δ. 294/79, γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σε συνδυασμό και με την μέχρι την ημέρα χαρακτηρισμού της, ετήσια προφορική επίδοση ε όλα τα μαθήματα.
2.             Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση των μαθητών εφόσον:
α) Το σύνολο των απουσιών του μαθητή που σημειώθηκαν κατά το οικείο διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από το λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει τις πενήντα (50).
β) Το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερβαίνει τις εκατό (100) από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια, που βεβαιώνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 3 παρ. 3 το παρόντος Π.Δ/τος.
γ) Κατ΄ εξαίρεση ο Σύλλογος των διδασκόντων κάθε Σχολείου με ειδική πράξη που χαρακτηρίζει επαρκή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε απουσίες περισσότερες από εκατό (100) και όχι πέρα των εκατόν πενήντα (150), με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες του οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια, που βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω, η επίδοση του  κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, με την έννοια ότι ο Γενικός Μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των τριών τριμηνιαίων βαθμών διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκομένων μαθητών είναι τουλάχιστον δέκα πέντε (15) και η διαγωγή του είναι κοσμιοτάτη.
δ) Συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του Π.Σ. 294/80 (ΦΕΚ 81, τ.Α., 12-4-80). Οι μαθητές που η φοίτησή τους χαρακτηρίζεται επαρκής, θεωρούνται ότι φοίτησαν κανονικά και γίνονται δεκτοί στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις περιόδου Ιουνίου.
3.             Ελλιπής χαρακτηρίζεται η φοίτηση του μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατό (100) και όχι περισσότερες από εκατόν πενήντα (150) απουσίες, από τις οποίες όλες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω, αλλά η φοίτηση του δεν χαρακτηρίστηκε από το Σύλλογο των διδασκόντων επαρκής κατά την έννοια των διατάξεων του εδαφίου γ΄ της προηγούμενης παραγράφου.
ü     Κατ΄ εξαίρεση ο Σύλλογος των διδασκόντων μπορεί με ειδική πράξη του να χαρακτηρίσει ελλιπή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν πενήντα (150) και όχι περισσότερες από διακόσιες (200) απουσίες, εφόσον όλες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω, η επίδοσή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική κατά την έννοια της διάταξης του εδαφίου γ΄ της προηγούμενης παραγράφου και η διαγωγή του είναι κοσμιότατη.
ü     Μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ελλιπής δε γίνονται δεκτοί στις ετήσιες προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου. Το ετήσιο προαγωγικό ή απολυτήριο αποτέλεσμα για τους μαθητές αυτούς εξάγεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
4.             Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από τις πενήντα (50) απουσίες και δεν εμπίπτει καμία από τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του παρόντος άρθρου.
 
Μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη.
 
Σημ. 1: Το ανωτέρω άρθρο παρατίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 παρ. 6 του Π.Δ. 54/84 (φ. 15Α).
 
ΥΠΕΠΘ – Γ2/2209/18.3.98 (Φ. 314Β΄/31.3.98)
Χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών όλων των Γυμνασίων στα οποία εφαρμόζεται αυξημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας (πέραν των 30 ωρών διδασκαλίας). 
 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
 
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
1.             Των άρθρων 5 παραγρ. 11,7 παραγρ. 5,8 παραγρ. 9 και του άρθρου 9 παραγρ. 9 του Ν. 1566/85 ΦΕΚ 167/τ.Α./30.9.85.
2.             Του άρθρου 7 του Ν. 2525/1997.
3.             Του άρθρου 2 του Π.Δ. 485/83, ΦΕΚ 184/τ.Α.21.12.83
4.             Το Π.Δ. 185/90, ΦΕΚ 70/τ.Α΄/4.5.90.
5.             Την αριθμ. 19/1997 πράξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
6.             Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1)                             Για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών όλων των Γυμνασίων στα οποία εφαρμόζονται αυξημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας ισχύον τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται για κάθε περίπτωση από το άρθρο 2 του Π.Δ. 485/83, ΦΕΚ 184/τ.Α./2.12.8, προσαυξημένα κατά δεκατέσσερις (14) απουσίες.
2)                             Για τους μαθητές που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και με το ιατρικό δεδομένο ότι η πάθηση είναι βαρύτατη και απαιτεί καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης, επανειλημμένες μετρήσεις του σακχάρου του αίματος, καθώς και εισαγωγές στο νοσοκομείο δεν θα υπολογίζονται απουσίες είκοσι τεσσάρων (24) ημερών για όλο το διδακτικό έτος. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.