Print

Την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού περιβαλλοντική – πολιτιστική ημερίδα με θέμα: "Ιπποκράτης και ιπποκράτεια βότανα", σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ιπποκράτης 2500 χρόνια».
Η ημερίδα αυτή αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Γη, Ζωή, Βότανα, Κήπος και Θερμοκήπιο (Φυτοχημεία, Οικολογία, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση, Χημεία Περιβάλλοντος), το οποίο εξελίσσεται στο Α΄ Αρσάκειο Λύκειο, από τον Νοέμβριο του 2012. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώνει και συντονίζει η χημικός κ.Ευδοκία Πατσιλινάκου και εποπτεύει η Διευθύντρια κ.Αμαλία Μαυροειδή.


Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν: ο κ.Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης, Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος τού Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω, η κ.Ελένη Σκαλτσά, Καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η κ.Ειρήνη Βαλλιανάτου, Διδάκτωρ Βιολογίας, Συστηματικός Βοτανικός - Φυτοκοινωνιολόγος –Εθνοβοτανικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ιπποκράτης 2500 χρόνια».
Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας και οι μαθητές του Ομίλου Χημείας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ημερίδα και παρουσίασαν πειράματα εγκαινιάζοντας με ενθουσιασμό, το "Εργαστήριον το βοτανικόν", όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές θα ανακαλύψουν πώς η κλασική ιατρική διδάσκεται από τη λαϊκή σοφία! Μαθητές του Α΄ Αρσακείου Λυκείου, μαθητές του Ομίλου Χημείας, μαθητές του Α Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου και μαθητές του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, φύτεψαν βότανα στον κήπο και το θερμοκήπιο.
Το σχολείο μας συνεργάζεται με το Α΄ Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο και με το Νηπιαγωγείο του Αρσακείου Ψυχικού, σε διαθεματικά προγράμματα που αφορούν στον Ιπποκράτη, τα βότανα και την αειφορία.
Η Διευθύντρια του Α΄ Αρσακείου Δημοτικού, κ.Έλενα Σταυροπούλου, και η Διευθύντρια του Αρσακείου Νηπιαγωγείου, κ. Άνσυ Νικολοπούλου, παρουσίασαν τα προγράμματα που εξελίσσονται στα σχολεία τους, με θέμα τον Ιπποκράτη και τα Ιπποκράτεια βότανα.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας λειτούργησε έκθεση εικαστικών έργων με θέμα τα βότανα, που φιλοτέχνησαν: α) από το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο: η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Μυρτώ Καπνιστή και η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου Άννα Λιναρδάκη και β) από το Α΄ Αρσάκειο Δημοτικό: οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις δασκάλες: κ.Χαρίκλεια Μαντζακλή και κ.Φωτεινή Παπανικολάου.
Τα πειράματα της ημερίδας παρουσίασαν οι μαθητές του Ομίλου Χημείας: α) από την Α΄ Λυκείου του Α΄ Αρσακείου Λυκείου: Βιολέτα Ζαγγογιάννη, Νικόλαος Λάττας, Σωκράτης Πολύζος, Χαριτίνη Σεψά, Χαρά-Ιωάννα Στεφάνου, Οδυσσέας Στογιανίδης, Ευθυμία Υφαντή, Σταμάτης-Μάριος Χαντζόπουλος, Δημήτριος Χριστοδουλόπουλος, β) από την Α΄ Λυκείου του Β΄ Αρσακείου Λυκείου: Μιχαήλ Βαρκαράκης, γ) από την Α΄ Λυκείου του Κλασικού Αρσακείου Λυκείου: Καλή Καλοσπύρου, δ) από την Α΄ Γυμνασίου του Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου: Χρυσούλα Σταματέλου, Χρήστος Φρούντζος, Αντώνιος Ψαράκης και ε) από την Γ΄ Γυμνασίου του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου: Γεώργιος Γρηγορόπουλος, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις χημικούς του σχολείου μας, κ.Ευδοκία Πατσιλινάκου και κ.Ευγενία Κουτσούρη.
Τις εργασίες της ημερίδας έκλεισαν: το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ.Σωτήριος Γκλαβάς και η επόπτρια των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ.Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον αρχιτέκτονα κ.Ιωάννη Λεοντόπουλο, την προïσταμένη εργατοτεχνικού προσωπικού κ.Ειρήνη Τσάφου, την παρασκευάστρια των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, κ.Μαριάννα Αθανασάκου, τον γεωπόνο και κηπουρό των Αρσακείων Ψυχικού κ.Αριστοτέλη Τατάζη καθώς και όλους όσους βοήθησαν για την υλοποίηση της ημερίδας αυτής.
Τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα: ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Χημείας, Κλινικής Βιοχημείας και Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Χρήστος Κρούπης, η Διδάκτωρ Βιολογίας και αρχισυντάκτρια στο Βήμα SCIENCE, κ.Ιωάννα Σουφλέρη, η Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, υπεύθυνη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ.Βασιλική Γεωργακά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας LAGI.PLAN (solar toys – ηλιακά παιχνίδια), κ.Γεώργιος Λαλόπουλος, η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, κ.Βαρβάρα Πετρίδου, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (2ο ΠΕΚΕΣ) Αττικής, κ.Χριστίνα Παπαζήση, ο Συντονιστής Φυσικών Επιστημών των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ.Δημήτριος Κλαυδιανός, η Διευθύντρια του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου, κ.Σοφία Γρατσία, η Υποδιευθύντρια του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου κ.Γαριφαλιά Καζολέα, αρκετοί εκπαιδευτικοί και γονείς.
Με τη υλοποίηση της ημερίδας αυτής κλείνει ένας μεγάλος κύκλος δραστηριοτήτων και σχηματίζεται ένας νέος μεγαλύτερος κύκλος με το ίδιο κέντρο: τον βοτανικό κήπο. Είναι δικαίωμα των σημερινών νέων, που γύρω τους υφαίνεται ο παγκόσμιος ιστός του διαδικτύου, της παγκοσμιοποίησης, της οικονομικής κρίσης και της απαισιοδοξίας, να νιώσουν, να μυρίσουν, να ακούσουν, να δουν και να γευτούν τη χημεία των γήινων σπόρων και να αφήσουν τη φαντασία τους να δημιουργήσει επιστήμη!

Για να δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα πατήστε εδώ.
Για να δείτε τις αναρτημένες ανακοινώσεις (poster) πατήστε εδώ και εδώ
Για να δείτε τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος για τα έτη 2012 έως 2019, πατήστε εδώ.