Print
Την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, οι μαθητές του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων δεν στερήθηκαν ούτε για μια ώρα το δικαίωμά τους στη μάθηση μέσα από τις ψηφιακές τους τάξεις, στον ασφαλή χώρο της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του Σχολείου, e-arsakeio. Όλοι οι εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και αναζητούμε, και υπό αυτές τις συνθήκες, τρόπους εμπλουτισμού της πορείας των παιδιών προς την κατάκτηση της γνώσης. Έτσι, «ανοίξαμε» τις ψηφιακές μας τάξεις, με τον πλέον ασφαλή τρόπο, προκειμένου οι μαθητές μας να μεταφερθούν διαδικτυακά και σε άλλους χώρους, να φιλοξενήσουν στην τάξη τους αξιόλογους καλεσμένους και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2020:
Οι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων συμμετείχαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση, το οποίο διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εξ ολοκλήρου διαδικτυακά) στις 6,7 & 8 Νοεμβρίου 2020, στη δράση «Μικροί ερευνητές – εισηγητές», παρουσιάζοντας τις εργασίες τους από το μάθημα του SHTEAM.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου 2020, η Γ΄ τάξη συνδέθηκε με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης – Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού που βρίσκεται στην Πλάκα, στο κέντρο της Αθήνας και πήρε μέρος στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι άθλοι του Ηρακλή». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις υπεύθυνες μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου.
Οι μεγαλύτερες τάξεις, Ε΄ και Στ΄, είχαν μια διαφορετική εμπειρία. Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 παρακολούθησαν, σε ζωντανή μετάδοση, κατά τη διάρκεια της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, την εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή» η οποία διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου παρουσιάστηκαν ερευνητικές δραστηριότητες, πρωτότυπα πειράματα και καινοτόμες τεχνολογίες.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Σχολείων που βρίσκεται στο Ψυχικό μεταφέρθηκαν, μέσω του διαδικτύου, οι μαθητές των Β΄ και Στ΄ τάξεων στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2020. Η υπεύθυνη του Μουσείου κ. Φανή Τριπολιτσιώτου παρουσίασε στους μικρούς μαθητές το πρόγραμμα «Καιρός και κλίμα» ενώ μέσα από τα απολιθώματα του Μουσείου τα μεγαλύτερα παιδιά γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας του λιγνίτη με τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πηγές Ενέργειας: Λιγνίτες».
Κάθε τάξη χωριστά φιλοξένησε διαδικτυακά την Ψυχολόγο των Αρσακείων Σχολείων Ιωαννίνων, κ. Τζούμα Ναταλία-Αντιγόνη, προκειμένου όλοι οι μαθητές του Σχολείου να συζητήσουν δυνητικά αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων τους σε αυτή τη χρονική περίοδο και να μιλήσουν για την εμπειρία τους και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τον εγκλεισμό.
Δεν θα μπορούσαμε να στερήσουμε από τους μαθητές μας τη χαρά των εορτών των Χριστουγέννων. Με εορταστική διάθεση από όλους πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέτος το «Arsakeio X-mas Club in English 2020 – Covid Edition», η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Τμήματος Αγγλικών του Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020. Στη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση που υλοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα, το Σχολείο μας είχε καλεσμένους μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου αλλά και παιδιά, φίλους των Αρσακείων Σχολείων, ακόμη και από την Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη δράση τίμησε με τη διαδικτυακή της παρουσία η Συντονίστρια Αγγλικής Γλώσσας Α΄/βάθμιας Εκπ/σης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Γεωργακέλλου Παρθενόπη.
Η χρονιά έκλεισε με ένα κάλεσμα από τους μαθητές της Β΄ τάξης. Η συγγραφέας κ. Δήμητρα Φώτου επισκέφθηκε, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, την ψηφιακή τους τάξη και παρέα με τα παιδιά ανακάλυψε πολλές και διαφορετικές απαντήσεις στο ερώτημα «Πού πήγαν τα βιβλία;», τίτλος του βιβλίου της από τις εκδόσεις Καλέντη, το οποίο επεξεργάστηκαν οι μαθητές στο μάθημα της Φιλαναγνωσίας. Μια μοναδική συνάντηση-συζήτηση που τα παιδιά δεν ήθελαν να τελειώσει.
Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και συνεχίζουμε, ξεπερνώντας τον περιορισμό της απόστασης, με νέους καλεσμένους και νέες εμπειρίες για τους μαθητές μας!

Η Διευθύντρια
Ελένη Παπανικολάου