Print

200 χρόνια μετά, οι μαθητές τού Σχολείου μας τιμούν την Επέτειο

Μια χρονολογία σταθμός το 2021 για την πατρίδα μας, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Πέρα από τον καθιερωμένο σχολικό εορτασμό την ημέρα τής 25ης Μαρτίου, που φέτος έγινε διαδικτυακά σε κάθε ψηφιακή τάξη με τη συμμετοχή μαθητών και γονέων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων τιμούν την σημαντική αυτή Επέτειο έχοντας αφιερώσει τα διαθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα τής φετινής χρονιάς στα 200 χρόνια από το 1821.

Η έννοια τού ήρωα και η αξία τού εθνικού μας συμβόλου, τής σημαίας, αποτελούν τα θέματα που διαπραγματεύεται η Α΄ τάξη. Η υπόσταση τού ελληνικού έθνους μέσα από την ελληνική παράδοση και πιο συγκεκριμένα οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές και η θέση τους στον χώρο και στον χρόνο είναι το αντικείμενο μελέτης των μαθητών τής Β΄ τάξης. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και η μουσική συμπληρώνουν την μελέτη τους. Η παιδική λογοτεχνία με θέμα το 1821 και τους ήρωες αποτελεί μια ευχάριστη αφορμή για περαιτέρω μελέτη και δημιουργικότητα για την Γ΄ τάξη. Φιλαναγνωσία και Τέχνες δίνουν έμπνευση στα παιδιά και τα οδηγούν στην δημιουργική γραφή, στην ζωγραφική και στην μουσική.

Η Τοπική Ιστορία είναι το αντικείμενο των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων. Μια αναδρομή στα χρόνια της Επανάστασης στην Ήπειρο μέσα από την επεξεργασία ιστορικών πηγών κάνει η Δ΄ τάξη και συνθέτει τον δικό της ψηφιακό καμβά με τις εργασίες της, ενώ η Ε΄ τάξη εστιάζει στους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες στην Ψηφιακή της Πινακοθήκη. Τέλος, η Στ΄ τάξη γνωρίζει ξένους περιηγητές κατά τα χρόνια της Επανάστασης που επισκέφθηκαν την Ήπειρο και ανακαλύπτει τον ρόλο τους μέσα από ψηφιακό υλικό που επεξεργάζεται στην πλατφόρμα του Σχολείου e-arsakeio και οι μαθητές γίνονται ψηφιακοί περιηγητές με προορισμό την κατάκτηση της γνώσης.

Το μοναδικό κίνημα του Φιλελληνισμού προσεγγίζουν οι μαθητές μας στο μάθημα των Ξένων Γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά). Μουσική, Εικαστικά, Θεατρική και Φυσική Αγωγή πλαισιώνουν με δραστηριότητες και πλούσιο υλικό τα προγράμματα όλων των τάξεων.

Πολύτιμες πηγές στην υλοποίηση όλων των δράσεών μας μεταξύ άλλων είναι: η ενότητα για την επέτειο των 200 χρόνων στον ιστότοπο τής ιστορίας των Αρσακείων, εδώ, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό τού Συντονισμού της Φ.Ε. στο e-arsakeio, οι επικαιροποιημένοι τίτλοι τής Βιβλιοθήκης τού Σχολείου που αφορούν το 1821, το εκπαιδευτικό υλικό από επίσημους φορείς, όπως Μουσεία, Πινακοθήκες, κ.ά., οι διαδικτυακές επισκέψεις, ξεναγήσεις, οι αξιόλογοι καλεσμένοι που επισκέφθηκαν ή θα επισκεφθούν τις ψηφιακές τάξεις τού Σχολείου μας (συγγραφείς, μουσειοπαιδαγωγοί, πανεπιστημιακοί, κ.ά).

Κύριος στόχος όλων των δράσεων είναι, τιμώντας οι μαθητές μας την Επέτειο, να προσεγγίσουν την ελληνική ιστορία και το παρελθόν τους και τα το συνδέσουν με το δικό τους παρόν. Η μελέτη τής περιόδου τής Ελληνική Επανάστασης οδηγεί στην ιστορία τού τόπου τους, τής Ηπείρου, και στην ιστορία τού σχολείου που φοιτούν καθώς το Αρσάκειο συνδέεται περισσότερο από κάθε άλλο σχολείο με την Επανάσταση τού 1821.

Την προσέγγιση αυτή την διαπιστώνουμε άμεσα, εάν περιηγηθούμε στην Ψηφιακή Πινακοθήκη τής Ε΄ τάξης με τους Ηπειρώτες Ευεργέτες. Στον εξωτερικό χώρο απολαμβάνουμε τα ζωγραφικά έργα των μαθητών και ένα βίντεο που πλαισίωσαν με τις φωνές τους. Στις δύο αίθουσες τής Πινακοθήκης συναντούμε τους πιο γνωστούς Ευεργέτες τής Ηπείρου και τους γνωρίζουμε μέσα από τις προσωπογραφίες τους, όπως αυτές απεικονίστηκαν από γνωστούς ζωγράφους και πατώντας επάνω ακούμε και διαβάζουμε βασικά στοιχεία τής βιογραφίας τους που οι μαθητές επέλεξαν να μας παρουσιάσουν.

Πατήστε εδώ και καλή περιήγηση!

Η Διευθύντρια
Ελένη Παπανικολάου