e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Στην πατρίδα μας τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων, καθόσον οι Τρεις Ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.
Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι αλλά και σπουδαίοι ρήτορες. Είχαν χαρίσματα και πήραν φροντισμένη αγωγή από τα σπίτια τους και κυρίως από τις μητέρες τους. Όμως με τη δική τους επιμέλεια, τον κόπο και την προσπάθεια έγιναν μεγάλοι. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και ασκήθηκαν στον αγώνα της αρετής. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε. Ζούσαν απλή ζωή, χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς και στους δυστυχισμένους συνανθρώπους τους.
Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών και γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από τότε ως σήμερα, οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται προστάτες των δασκάλων και των μαθητών.
Τo A’ Αρσάκειo – Τοσίτσειo Δημοτικό Σχολείο Εκάλης αυτήν την τόσο διαφορετική χρονιά τίμησε τους προστάτες των ελληνικών γραμμάτων την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021. Αντλώντας υλικό από το e-arsakeio και άλλες πηγές, οι μαθητές και οι μαθήτριες έκαναν ψηφιακά και έντυπα αφιερώματα για τη ζωή και το έργο των Αγίων, διάβασαν αποσπάσματα από τα σπουδαία λόγια τους, φιλοτέχνησαν τις εικόνες τους και τέλος κόλλησαν στο τετράδιό τους την «εικονίτσα» των Τριών Ιεραρχών, ως ανάμνηση της μεγάλης εορτής!