Print

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση τού 1821, η οποία οδήγησε στη δημιουργία τού ελληνικού κράτους και ενέπνευσε στην ανθρωπότητα σπουδαία ιδανικά.
Στο πλαίσιο τού εορτασμού αυτού όλες οι σχολικές μονάδες προγραμματίζουν διάφορες δράσεις με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν τα γεγονότα τής Ελληνικής Επανάστασης, να κατανοήσουν τη σημασία τού Αγώνα για την κατάκτηση τής Ελευθερίας και να συνειδητοποιήσουν τα μηνύματα και τις αξίες που αυτός άφησε ως παρακαταθήκη στον σύγχρονο κόσμο.
Μια τέτοια σημαντική δράση πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, από την πρώην Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης κ. Γ. Ατσαβέ, η οποία παρουσίασε διαδικτυακά, μέσω τής εφαρμογής Webex, στους μαθητές των Γ΄ Δ΄ και Στ΄ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης τους ήρωες τού 1821 και τη σχέση τους με το Σχολείο μας.
Αρχικά έγινε αναφορά στα χρόνια τής Τουρκοκρατίας και τής Επανάστασης, αλλά και στην πορεία τού Ελληνισμού τα 200 αυτά χρόνια.
Μέσα από  αυτήν την περιήγηση τα παιδιά γνώρισαν τις συνθήκες δημιουργίας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στα χρόνια τού βασιλιά Όθωνα, τον σκοπό της, την προσφορά της στο ελληνικό κράτος και τις σπουδαίες Ελληνίδες Αρσακειάδες που διακρίθηκαν για το έργο τους όλα αυτά τα χρόνια.
Στη συνέχεια παρουσίασε μερικούς από τους ήρωες τού '21, που ήταν μέλη τής Φ.Ε., δίνοντας έμφαση στα κείμενά τους και στην πίστη τους στη μόρφωση των Ελληνίδων.
Οι ερωτήσεις και η συζήτηση των παιδιών, που ακολούθησαν στις ψηφιακές τάξεις, έδειξαν ότι η παρουσίαση τής κ. Ατσαβέ, το πλούσιο εποπτικό υλικό, η εστίαση σε σπουδαία κείμενα των πρωταγωνιστών και σε ενδιαφέρουσες πρωτογενείς πηγές έκαναν την παρουσίαση ξεχωριστή, ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη για τους μαθητές.

Βιτζηλαίου Ελισάβετ
Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης