e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης κατά το τρέχον σχολικό έτος υλοποιεί το πολιτιστικό πρόγραμμα «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω» που αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών.

Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν τα επαγγέλματα των γονέων τους καθώς και άλλα και να εκτιμούν την ιδιαίτερη προσφορά όλων στην κοινωνία. Η γνώση αυτή θα εμπλουτίσει τα βιώματα και τις εντυπώσεις τους, θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δημιουργικό παιχνίδι και καλλιτεχνικές ενασχολήσεις ενώ θα δώσει από τώρα το πρώτο ερέθισμα για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό στο μέλλον.

Το πρόγραμμα θα υποστηριχτεί από παρουσιάσεις και ποικίλες δραστηριότητες σε κάθε γνωστικό τομέα και θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις.

Με απώτερο στόχο να γίνουν οι ίδιοι οι Γονείς αρωγοί της εκπαίδευσης των παιδιών τους στο νηπιαγωγείο προτάθηκε να δοθεί αυτή η ευκαιρία μέσα από την παρακάτω ενέργεια: «Αξιοποίηση των γονέων ως ζωντανών πηγών μάθησης». Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας και με βάση το πολιτιστικό πρόγραμμα που προαναφέραμε, απευθύναμε στους γονείς ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο ημερήσιο πρόγραμμα προκειμένου να επισκεφτούν το νηπιαγωγείο, εν ώρα λειτουργίας του και να παρουσιάσουν στα παιδιά το επάγγελμά τους.

Επιπλέον λόγω της συμμετοχής του Νηπιαγωγείου, φέτος, στο Τοπικό Δίκτυο Τεχνών με θέμα «Παιχνίδια με κλικ, χρώματα και νότες», των Πολιτιστικών Θεμάτων, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δοθεί έμφαση στην προσέγγιση των επαγγελμάτων μέσα από τις τέχνες όπως της ζωγραφικής, της μουσικής, της φωτογραφίας, του θεάτρου κ.α. Στο πλαίσιο αυτό οι γονείς έχουν κληθεί και δεύτερη φορά στο Νηπιαγωγείο να σχηματίσουν τις δικές τους ομάδες και να κάνουν παρουσίαση κάποιων επαγγελμάτων μέσα από την τέχνη που τους εκφράζει περισσότερο, όπως θέατρο, μουσική, σύνθεση τραγουδιού, φωτογραφία, βίντεο ή συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω. Οι καλλιτεχνικές αυτές εμπνεύσεις-δημιουργίες των ομάδων θα αποτελέσουν τη συμμετοχή των Γονέων στην καθιερωμένη Ημέρα Γονέων τον Φεβρουάριο.

Ενδεικτικά στο πρόγραμμα θα ενταχθούν οι εξής γενικές υποενότητες:

-       Επαγγέλματα που «μας τρέφουν»: γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς κ.ά.

-       Επαγγέλματα που «μας προστατεύουν»: πυροσβέστης, γιατρός, δικηγόρος, αστυνόμος, δάσκαλος, δημοσιογράφος κ.ά.

-       Επαγγέλματα «των τεχνών»: ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, συνθέτης, λυρικός τραγουδιστής, σκηνοθέτης, χορευτής, φωτογράφος, ποιητής κ.ά.    

-       Ιστορική αναδρομή σε επαγγέλματα της πόλης και η επίδρασή τους στα τοπωνύμια

-       Η σημασία και η αξία όλων των επαγγελμάτων στη λειτουργία μιας κοινωνικής ομάδας.

Οι γονείς που μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα παρουσιάσουν στα παιδιά τα επαγγέλματά τους, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Παρουσιάσεις Επαγγελμάτων από τους γονείς των παιδιών



Ημερομηνία

Ονοματεπώνυμο Γονέων

Επάγγελμα - Ειδικότητα

1

Τρίτη 27/01

κ. Παπαδόπουλος Δημήτρης

Κτηνίατρος (Στρατιωτικός)

2

Πέμπτη 29/01

κ. Αλεξάδρου Χρυσάνθη

κ. Ιωαννίδου Ζωή

Καθηγήτρια γερμανικών

Καθηγήτρια γαλλικών

3

Πέμπτη 29/01

κ. Καστίδου Άννα

Ιατρός - Συγγραφέας

4

Δευτέρα 02/02

κ. Σονάυ Στέφανος

Αρτοποιός

5

Τρίτη 03/02

κ. Αναστασιάδου Δέσποινα

Τραπεζικός

6

Τρίτη 03/02

κ. Χατζηβακαλέλης Κωνσταντίνος

Εργολάβος

7

Τετάρτη 04/02

κ. Ελευθεριάδου Κατερίνα

Υπάλληλος Τηλεπικοινωνιών

8

Τετάρτη 04/02

κ. Χαραλαμπίδου Χριστίνα

Χημικός Μηχανικός

9

Παρασκευή 06/02

κ. Αποστολίδου Μαρία

κ. Γκριντζάλη Τίνα

κ. Δράμπα Χριστίνα

κ. Μαντζιάρας Άγγελος

Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ.

Δικαστική Πληρεξούσια του Ν.Σ.Κ.

Δικηγόρος

Δικαστής

10

Τρίτη 10/02

κ. Ηλιάδου Βασιλική

Ιατρός



Βασιλική Πάχτα
Διευθύντρια Νηπιαγωγείου