Print
Ομάδα μαθητών τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών, στο πλαίσιο Προγράμματος Επιχειρηματικότητας Νέων τού Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, ίδρυσαν την εικονική εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ηλιακών παιχνιδιών SunStruck. Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών είναι το μοναδικό σχολείο στο νομό Αχαΐας που υλοποιεί Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας τού ΣΕΝ.
Τα προϊόντα τα οποία εμπορεύεται η εικονική εταιρεία SunStruck είναι παιχνίδια που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα συναρμολογούμενο αυτοκινητάκι με μοτέρ και φωτοβολταϊκό που κινείται με την ηλιακή ενέργεια, το οποίο προμηθεύεται από την Διερευνητική Μάθηση Α.Ε., και ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την οκταμελή ομάδα των μαθητών στο μάθημα τής Πληροφορικής. Το παιχνίδι ονομάζεται SOLARIS και διατίθεται σε CD.
Στόχος τής ίδρυσης τής εικονικής εταιρείας ήταν την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας στη βάση τής αρχής «εκμάθηση μέσα από την πράξη», ενώ η επιλογή των ηλιακών παιχνιδιών ως προϊόν τής εικονικής εταιρείας είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατασκευαστών και των παικτών στην αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Στο 8μελές Δ.Σ. τής εικονικής εταιρείας ηγούνται οι μαθητές τής Β΄ τάξης:
Μπεμπέλης Ιωάννης: Πρόεδρος
Καμπέρος Χρήστος: Αντιπρόεδρος
Μπαλτάς Αλέξανδρος: Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων - Γραμματέας
Μαρούλης Χαράλαμπος: Διευθυντής Οικονομικών
Τσάντα Μαριτίνα: Διευθύντρια Παραγωγής
Καραπάνου Σοφία: Διευθύντρια Μάρκετινγκ
Αθανασοπούλου Νιόβη: Διευθύντρια Πωλήσεων
Σώζος Μάριος: Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού
Στο Πρόγραμμα συμμετέχει η Οικονομική Σύμβουλος τής Εθνικής Τράπεζας τής Ελλάδος κ. Χριστίνα Ταβλά.
Η εικονική εταιρεία SunStruck συμμετείχε στην τριήμερη χριστουγεννιάτικη εορταγορά τού Συλλόγου Στήριξης τού Σταθμού Μέριμνας Ζώων τού Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιώντας:
1. πώληση τού ηλιακού συναρμολογούμενου αυτοκινήτου με μοτέρ και φωτοβολταϊκό,
2. πώληση τού ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού παιχνιδιού SOLARIS, το οποίο σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι μαθητές τού Αρσακείου,
3. διαγωνισμό SOLARIS για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, με έπαθλο ένα Tablet για τον παίκτη που συγκέντρωσε  την υψηλότερη βαθμολογία στο παιχνίδι,
4. χορηγία στο Παζάρι τού απαραίτητου ηχητικού εξοπλισμού από τον μαθητή - πρόεδρο τής εταιρείας SunStruck κ. Μπεμπέλη Ιωάννη (dj Johnny B), ο οποίος ανέλαβε και την επιλογή τής μουσικής.
5. επίδειξη των ρομπότ-βοηθών-πωλήσεων τα οποία κατασκευάστηκαν και προγραμματίστηκαν από τους μαθητές τού Ομίλου Ρομποτικής τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τού περιπτέρου τής εταιρείας SunStruck στο Παζάρι.
Η εταιρεία SunStruck, έχοντας ως πρότυπο τη διαδικτυακή εταιρεία Amazon, χρησιμοποιεί ρομποτικά συστήματα παράδοσης των εμπορευμάτων. Έτσι, οι μαθητές κατασκεύασαν δύο ρομπότ-βοηθούς-πωλήσεων με τη μορφή ανυψωτήρα (κλαρκ) και μεταφορέα εμπορευμάτων, αντίστοιχα. Με την προσθήκη αισθητήρων αναγνωρίζουν τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν για να παραδώσουν στους πελάτες τού παζαριού τα προϊόντα που έχουν αγοράσει.
Την Ομάδα τού Ομίλου Ρομποτικής τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών αποτελούν οι μαθητές: Πετράκης Άγγελος, Στασινόπουλος Κωνσταντίνος, Φαλίδας Βασίλης  (Ε΄ τάξη), Πολίτης Παύλος, Σιδέρης Νικόλας, Φαλίδας Δημήτρης (Δ΄ τάξη), Βλασταράς Σπύρος, Δερματάς Φοίβος, Παπαδόπουλος Γιάννης, Σπετσέρης Ευτύχιος, Τσομαρίδης Γιάννης (Γ΄ τάξη), Αναστασόπουλος Δημήτρης, Δευτεραίος Πάρης, Κατσάμπας-Παπαγεωργακόπουλος Σωτήρης- Μάριος, Λαϊνάς Θεοφάνης (Β΄ τάξη).
Στον χώρο τής εορταγοράς οι μαθητές έδωσαν Συνέντευξη Τύπου παρουσία πλήθους προσκεκλημένων αλλά και επισκεπτών. Νικήτρια στον Διαγωνισμό SOLARIS, που διοργάνωσαν οι μαθητές με έπαθλο ένα Tablet, αναδείχθηκε η Αριάνα Καββαδία, μαθήτρια τής Στ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, ενώ σημαντικά σκορ σημείωσαν οι μαθητές Ευτύχιος Σπετσέρης και Δημήτρης Φαλίδας.
Ρεπορτάζ με περιγραφή τής επιχειρηματικής δραστηριότητας των μαθητών, συνεντεύξεις τού Δ.Σ. τής εικονικής εταιρείας αλλά και φωτογραφίες από την εκδήλωση δεν έλειψαν από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. (εφημερίδες, ειδησεογραφικά Blogs τοπικού ενδιαφέροντος, τηλεόραση, ραδιόφωνο). Ενδεικτικά, παρατίθενται τα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων "Πελοπόννησος" και "Γνώμη".
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για την υλοποίηση τού Προγράμματος Επιχειρηματικότητας, τη διδασκαλία τής Ρομποτικής και τη διοργάνωση τής εκδήλωσης στο σύνολό της ήταν η κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου, καθηγήτρια πληροφορικής στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών.

001a 002a 004a 005a 006a
003a 007a affiche-robotics1 affiche-SunStruck1  
 


SunStruck-promo video
Τηλεοπτική είδηση στα τοπικά ΜΜΕ