Print

Στα Αρσάκεια, προωθούμε την εξωστρέφεια ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των μαθητών μας σε διεθνή συνέδρια και διαγωνισμούς. Έτσι κάθε χρόνο τα σχολεία μας συνεργάζονται με Πανεπιστήμια και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus+ και etwinning όπου κερδίζουν ετικέτες ποιότητας.

Φέτος, τις δύο πρώτες θέσεις της εξαμελούς «εθνικής ομάδας» για το Ευρωκοινοβούλιο Νέων τις κατέκτησαν δύο μαθητές μας, ο Βασίλης Αποστόλου (Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης) και ο Σπύρος Ζερβός (Κλασικό)-, οι οποίοι μας εκπροσώπησαν στη Σύνοδο που διεξήχθη στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας σε υβριδική μορφή (εν μέρει διά ζώσης -οι διοργανωτές και οι chairs-, εν μέρει διαδικτυακά) το διάστημα 1-8 Αυγούστου 2021.

eypslovenia1a

Οι δύο μικροί «ευρωβουλευτές» μας συμμετείχαν σε Επιτροπές με εξειδικευμένα θέματα, όπως τις Δημοσιονομικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τα εργασιακά θέματα και την απασχόληση, γνώρισαν και αλληλεπέδρασαν με νέους από πολύ διαφορετικές χώρες ως προς την κουλτούρα, τη νοοτροπία κ.λπ. και συνεργάστηκαν ώστε να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις. Γνώρισαν και συνομίλησαν επίσης με ειδικούς σε κάθε θέμα, ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα εναλλαγής επιτροπών για να γνωρίσουν και τα θέματα των άλλων επιτροπών, κάτι που τους πρόσφερε πολυδιάστατη γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων.

eypslovenia2a

Οι μαθητές μας παρουσίασαν θέματα όπως η δυνατότητα να περιοριστεί η επιχειρηματική πρακτική του Planned obsolescence, ώστε και το περιβάλλον να μην βλάπτεται και οι επιχειρήσεις να έχουν περιθώριο να προσαρμοστούν, και του Employment and Social Affairs σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η ΕΕ, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ανταγωνιστικοί στο μέλλον.

Ο Βασίλης και ο Σπύρος βρήκαν την εμπειρία αυτή, αν και υβριδική, πολύ ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα την επικοινωνία με νέους από άλλες χώρες με διαφορετικό τρόπο σκέψης, κάτι που διεύρυνε τους ορίζοντές τους και τους έμαθε την πολιτισμική και πολιτιστική ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών λαών και τους ενδυνάμωσε την ιδέα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

eyp closure