Print

Ένα άρθρο στα Αγγλικά της φιλολόγου του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης Αναστασίας-Σταυρούλας Βαλταδώρου για τον Ευριπίδη βραβεύθηκε στην Φλόριντα  των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Comparative Drama Conference, ως το καλύτερο άρθρο που δημοσιεύθηκε πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα το έτος 2020!

Συγκεκριμένα, το βραβείο “Philadelphia Constantinidis Essay in Critical Theory” απονέμεται στο καλύτερο συγκριτικό δοκίμιο που πραγματεύεται οποιαδήποτε πτυχή και περίοδο του αρχαίου ελληνικού δράματος και δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά σε οποιοδήποτε περιοδικό ή ανθολογία σε οποιαδήποτε χώρα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Το βραβείο καθιερώθηκε το 2006 στη μνήμη της Φιλαδέλφειας Κωνσταντινίδη, με σκοπό να ενθαρρύνει την έρευνα αναφορικά με το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Ο εν λόγω διαγωνισμός απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, ανεξάρτητους μελετητές, αλλά και διδακτορικούς φοιτητές, ενώ η επιτροπή αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων αποτελείται από διεθνούς φήμης καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως την Helene Foley και την Elizabeth Scharffenberger, καθηγήτριες στο Columbia University. Η κ. Βαλταδώρου παρέλαβε μια πλακέτα και μια επιταγή χιλίων δολαρίων ($1.000).

Το άρθρο αυτό πραγματεύεται δύο αποσπασματικές τραγωδίες του Ευριπίδη, την Αντιγόνη και την Ανδρομέδα. Σε αυτό η κ. Βαλταδώρου επιχειρηματολογεί υπέρ της άποψης ότι τα εν λόγω δράματα του αρχαίου δραματουργού παρουσιάζουν μία διαφορετική, πιο θετική εικόνα για τον ετεροφυλικό έρωτα σε σύγκριση με άλλα πιο δημοφιλή του έργα, όπως η Μήδεια.

Η Δρ Αναστασία-Σταυρούλα Βαλταδώρου έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία στην Ελλάδα και τη Σκωτία, όπου δούλεψε με τον διεθνούς φήμης φιλόλογο Prof. Douglas Cairns, ενώ έχει λάβει ερευνητικές υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο της Βερόνας, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Ίδρυμα Fondation Hardt στη Γενεύη.

 Λεπτομέρειες διαβάστε εδώ: https://blogs.rollins.edu/drama/conference-awards/
Το άρθρο περιλαμβάνεται στον παρακάτω τόμο 

 9781350142350