e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

March 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Προτάσεις διδασκαλίας με χρήση ΤΠΕ στο Δημοτικό  

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στους χώρους των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούςΠρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα:
«Προτάσεις διδασκαλίας με τη χρήση των Τεχνολογιών τής Πληροφορίας και των Επικοινωνιών. Αναπτύσσοντας τη δημιουργική και την κριτική ικανότητα των μαθητών τού δημοτικού σχολείου», που διοργάνωσε η Εποπτεία των Σχολείων τής Φ.Ε.
Σε ένα ιδιαίτερα συνεργατικό  περιβάλλον, 422 εκπαιδευτικοί (143 από τη Φ.Ε., 279 από άλλα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, μεταξύ των οποίων 22 από την επαρχία) «μπήκαν στη θέση των μαθητών τους». Παρακολούθησαν, σκέφτηκαν, συζήτησαν και προβληματίστηκαν δημιουργικά για το πώς μπορεί το καθημερινό μάθημα να οργανωθεί και να εμπλουτιστεί με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να γίνει ελκυστικό και ουσιαστικό για τους μαθητές.

affiche 1dayconfΤο άνοιγμα τής ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος τού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Σύμβουλος τής Φ.Ε. κ. Σωτήριος Γκλαβάς, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και έθεσε τους γενικούς στόχους τής ημερίδας. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης στην εισήγησή του «Το λογισμικό τής γλώσσας» ανέλυσε εννοιολογικά, λεξιλογικά και ετυμολογικά πεδία τού λεξιλογίου τής ελληνικής γλώσσας. Τέλος, ο καθηγητής Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γεώργιος Καλκάνης έκλεισε το Α΄ μέρος με την ομιλία του για τις «Εφαρμογές ψηφιακών τεχνολογιών στο μάθημα τής Φυσικής στα Δημοτικά».

Στο Β΄ μέρος τής Ημερίδας, υπό τη γενική εποπτεία τής Επόπτριας των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Βασιλικής Παπαπέτρου-Μουρσελά, των Συντονιστριών Πρωτοβάθμιας τής Φ.Ε. κ. Σοφίας Σταθοπούλου (Μαθηματικών), Αθηνάς Μακροπόδη (Ελληνικών), Ζέτας Κουτσογιάννη (Αγγλικών) και των Σχολικών Συμβούλων Δημοτικής Εκπαίδευσης από τις Διευθύνσεις τής Αττικής κ. Παναγιώτη Γαλάνη, Αθανασίου Γιαννίκα, Ανδρέα Ζεργιώτη, Ευάγγελου Κανίδη, Μιλτιάδη Καρβούνη, Δήμητρας Καυκά, Κωνσταντίνας Κολιοπούλου, Αναστασίου Λαδιά, Ιωάννη Λαζαρίδη, Αχιλλέα Μανδρίκα, Αικατερίνης Παπαγιάννη, Ευτυχίας Παπαχρίστου και Παναγιώτη Πήλιουρα, πραγματοποιήθηκαν εννέα παράλληλες δειγματικές διδασκαλίες στην πρώτη ζώνη και εννέα στη δεύτερη ζώνη, σε γνωστικά αντικείμενα τού δημοτικού σχολείου με τη χρήση των Τεχνολογιών τής Πληροφορίας και των Επικοινωνιών. Εισηγητές των δειγματικών διδασκαλιών ήταν εκπαιδευτικοί των Αρσακείων – Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων, οι οποίοι εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες προτάσεις στην τάξη τους.
Μέσα στις αίθουσες αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος σε επίπεδο παιδαγωγικό και επιστημονικό, τον οποίο συντόνισαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι με τη συνδρομή των Διευθυντριών των Δημοτικών Σχολείων τής Φ.Ε.

Αναλυτικά τα ονόματα των εισηγητών, των Σχολικών Συμβούλων, των διοργανωτών, το πρόγραμμα και τα πρακτικά τής Ημερίδας μπορείτε να τα βρείτε αναρτημένα στη σελίδα τής Ημερίδας: http://protovathmia.arsakeio.gr/

O Πρόεδρος τού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Σύμβουλος τής Φ.Ε. κ.Σωτήριος Γκλαβάς παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο τού in.gr κ. Πάνο Βασιλάκη.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την Ημερίδα.