Print

Θρίαμβος στον εθνικό διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής (WRO). Με project κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς κέρδισε το χρυσό μετάλλιο η ομάδα από τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης. 
Ας σημειωθεί ότι τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία είχαν πάρει χρυσό μετάλλιο και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής, όπου οι 8 από τις 15 ομάδες του τελικού προέρχονταν από τα Αρσάκεια! 


Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε ο Εθνικός Τελικός της 11ης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου. Αυτή τη χρονιά το θέμα της Ολυμπιάδας ήταν Smart Cities (Έξυπνες Πόλεις). Τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Δημοτικά Εκάλης είχαν άριστη παρουσία, κατακτώντας δύο από τις τρεις θέσεις του βάθρου.

Συγκεκριμένα, η ομάδα Infinite Code, η οποία απαρτίζεται από τους μαθητές Καστρίτη Γιώργο και Σίνγκερ Φίλιππο, με προπονήτρια την καθηγήτρια Πληροφορικής-Ρομποτικής κ. Πλουμιδάκη Πωλίνα, κατέκτησε την 1η θέση (χρυσό μετάλλιο), παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για να εκπροσωπήσει τη χώρα και τα σχολεία μας στη φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Γκιουρ της Ουγγαρίας. Το θέμα του project ήταν ένα έξυπνο χνουδωτό αρκουδάκι, που ονομάζεται Alex Bear, το οποίο προορίζεται για παιδάκια που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Επιπρόσθετα, η ομάδα Master Builders, αποτελούμενη από τους μαθητές Ζέβου Νικόλ, Πέτρου Κωνσταντίνο και Χατζηορφανό Ιάσονα, με προπονήτρια την καθηγήτρια Πληροφορικής-Ρομποτικής κ. Πλουμιδάκη Πωλίνα, κατέλαβε την 3η θέση (χάλκινο μετάλλιο), με θέμα την έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων.

Λίγα λόγια για το Project που κατέλαβε την 1η θέση:

Ο Alex το έξυπνο χνουδωτό αρκουδάκι, έχει πάνω του βιομετρικούς αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν τη θερμοκρασία του σώματος του ασθενούς, καθώς και τους καρδιακούς του παλμούς. Ακόμη, το αρκουδάκι αντιλαμβάνεται το χάδι στο κεφαλάκι του και ανταποκρίνεται κάνοντας μια αγκαλιά. Επιπρόσθετα, το παιδάκι μπορεί να αποτυπώνει τα συναισθήματά του στο αρκουδάκι του (π.χ. εάν νιώθει χαρούμενο ή λυπημένο), καθώς επίσης μπορεί να παίζει με τη βοήθεια του Alex ένα παιχνίδι με τον γιατρό, τη νοσοκόμα ή τους δικούς του ανθρώπους ή ακόμη να αποτελεί joystick για να παίξει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή ή στο tablet, στο περιβάλλον Kodu. Εάν κάποια στιγμή το παιδάκι νιώσει αιφνίδια άσχημα, μέσα από το αρκουδάκι μπορεί να στείλει μήνυμα στον γιατρό του. Η μυτούλα του Alex ανάβει όταν το παιδάκι πιέζει το αυτάκι του, υπάρχει η δυνατότητα να αναπαράγει κάποιους ήχους μέσω ηχείου, στα συναισθήματα θυμού και λύπης το αρκουδάκι «μιλά» στο παιδάκι και γενικότερα ο Alex αποτελεί μια ευχάριστη συντροφιά. Στην πλάτη του έχει ένα μικρό σακίδιο στο οποίο το άρρωστο παιδάκι μπορεί να βάλει προσωπικά αντικείμενα με τα οποία νιώθει ασφάλεια. Μαζί με τον Alex κατασκευάστηκε και προγραμματίστηκε ένα wearable για τον γιατρό ή τη νοσοκόμα που επιβλέπει το άρρωστο παιδάκι, ώστε να λαμβάνει άμεσα και έγκαιρα τις εκάστοτε ειδοποιήσεις.

Επιπλέον, σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή στο παιδιατρικό νοσοκομείο μαζί με τον Alex δίνεται και μια χρωματιστή καρέκλα με ροδάκια, την οποία κατασκεύασαν οι μαθητές από μεγάλα τουβλάκια και ονομάζεται Blocky. Στο κάτω μέρος υπάρχει ένα ντουλάπι, το οποίο ξεκλειδώνει εισάγοντας έναν κωδικό σε ένα EV3 brick και πατώντας έναν αισθητήρα αφής. Μέσα στο ντουλάπι παρέχονται στο παιδάκι παιδικά ιατρικά εργαλεία, με τα οποία μπορεί να προσομοιώνει στο αρκουδάκι του τις διάφορες ιατρικές διαδικασίες (π.χ. εμβόλιο) και έτσι να τις οικειοποιείται και να μην φοβάται. Επίσης, στο ντουλάπι υπάρχει αρκετός χώρος για προσωπικά αντικείμενα του παιδιού. Τέλος, ένας αισθητήρας θερμοκρασίας περιβάλλοντος είναι ενσωματωμένος στην καρέκλα, ο οποίος ελέγχει εάν η θερμοκρασία του δωματίου υπερβεί ένα επιτρεπτό όριο για την ομαλή κατάσταση του ασθενούς. Εάν αυτό συμβεί, τότε ενεργοποιείται ένα ανεμιστηράκι το οποίο είναι τοποθετημένο στην καρέκλα.

Το συγκεκριμένο project συμβάλλει στον τομέα των έξυπνων χώρων εργασίας (Smart workplaces), όπως είναι τα παιδιατρικά νοσοκομεία και συνάδει με τους στόχους 3 και 5, από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.Χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στη Ρομποτική! Τα Αρσάκεια πάνε στην Ολυμπιάδα!

Το Project τής ομάδας των Master Builders (χάλκινο μετάλλιο):

Η Master Builders είναι μια εταιρεία βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία μέσω τής εκπόνηση ενός σχεδίου βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, έχει στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων μιας πόλης σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης.

Η εταιρεία Master Builders αποτελείται από:
α) ένα αυτόματο σύστημα διαχωρισμού ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (Smart Recycling Separator)
β) ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης τής πληρότητας των κάδων απορριμμάτων ενός δήμου ή μιας κοινότητας (Smart Trash Manager).

Πιο αναλυτικά:

α) Ο Smart Recycling Separator είναι ένας έξυπνος κάδος, ο οποίος διαχωρίζει κάθε ανακυκλώσιμο σκουπίδι ανάλογα με το είδος του και το τοποθετεί σε ξεχωριστό χώρο προσωρινής συλλογής, καθώς είναι εσωτερικά διαμερισματοποιημένος.
Όταν κάποιος πετάξει ένα σκουπίδι, ενεργοποιείται ένα σύστημα αναγνώρισης τού χρήστη και στη συνέχεια το σύστημα απαιτεί από τον χρήστη να σαρώσει το έγχρωμο QR code τού προϊόντος, χρησιμοποιώντας το QR scanner, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο ρομποτικό σύστημα.
Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, θα εμφανιστεί στην οθόνη ενός EV3 brick το είδος τού σκουπιδιού (π.χ. πλαστικό) και τότε οι κινητήρες τού συστήματος θα οδηγήσουν το σκουπίδι στον κατάλληλο χώρο συλλογής του.
Παράλληλα, ο χρήστης επιβραβεύεται με ένα σύστημα πόντων, διαφορετικών για κάθε είδος σκουπιδιού που πετά, οι οποίοι προστίθενται στον λογαριασμό του και παρέχουν στον χρήστη διάφορα προνόμια (π.χ. εισιτήρια για μια παράσταση κ.λπ.).
Όταν κάποιος από τους 4 χώρους συλλογής γεμίσει, τότε η ρομποτική διαδικασία παγώνει μέχρι ο συγκεκριμένος κάδος να αδειάσει.
Η εταιρεία παρέχει επίσης, μαζί με το αυτόματο σύστημα, ειδικές οικολογικές βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες φέρουν μια ταμπέλα με εκτυπωμένο το QR code. Αυτό το QR code όταν σκαναριστεί απεικονίζει το περιεχόμενο τής σακούλας (π.χ. αλουμίνιο).

β) Το Smart Trash Manager είναι ένα έξυπνο σύστημα το οποίο παρακολουθεί το επίπεδο τής πληρότητας των κάδων απορριμμάτων ενός δήμου ή μιας κοινότητας, μέσω ενός ειδικού θαλάµου ογκοµέτρησης, που είναι τοποθετημένος στο καπάκι τού κάδου.
Κάθε πρωί πριν την αναχώρηση τού απορριμματοφόρου, εμφανίζονται αυτόματα στην οθόνη ενός EV3 Brick, που είναι τοποθετημένο στο κέντρο ελέγχου τού δήμου ή τής κοινότητας, μόνο οι κάδοι που έχουν γεμίσει, καθώς και με ποια σειρά πρέπει να τους αδειάσει το απορριμματοφόρο (βέλτιστη διαδρομή).
Στην οθόνη τού EV3 Brick σε ξεχωριστή γραμμή προβάλλονται οι συντεταγμένες GPS΄κάθε κάδου, ο οποίος πρέπει να αδειάσει.
Οι πληροφορίες αυτές καταγράφονται αυτόματα σε ένα αρχείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συλλογή στατιστικών συμπερασμάτων.
Το Smart Trash Manager βοηθά στην εξάλειψη των κάδων απορριμμάτων ανεπαρκούς χωρητικότητας και τής  κακοσµίας, καθώς και στη βελτίωση τής αισθητικής των δημόσιων χώρων.
Επίσης, βοηθά στην αποσυμφόρηση τής καθημερινής κυκλοφοριακής κίνησης, καθώς το απορριμματοφόρο δεν θα σταματά πλέον άσκοπα σε κάθε κάδο αλλά μόνο σε όσους έχουν γεμίσει. 
Ταυτόχρονα εξοικονομούνται καύσιμα, μειώνονται οι εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον και η φθορά τού απορριματοφόρου οχήματος.

Οι δύο υπηρεσίες τής εταιρείας Master Builders, Smart Recycling Separator και Smart Trash Manager, υπηρετούν δύο από τους στόχους τής βιώσιμης ανάπτυξης τού ΟΗΕ, τον 11ο: "Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες" , και τον 13ο στόχο: "Δράση για το κλίμα".