Print

Η Φ.Ε. υπήρξε πρωτοπόρος στην εκπαίδευση των γυναικών. Αρσακειάδες δασκάλες δίδαξαν σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο. Γυναίκες Αρσακειάδες πρωτοστάτησαν στο γυναικείο κίνημα και συνέβαλαν στην εξέλιξη της νεοελληνικής κοινωνίας.

Η πορεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι αδιάσπαστα δεμένη με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της (1836), όλες της οι ενέργειες ενέχουν τον χαρακτήρα της εθνικής προσφοράς. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εκπαίδευσε δασκάλες για να μορφώσουν τις νεότερες γενιές των Ελληνίδων. Διένειμε δωρεάν βιβλία και άλλο εκπαιδευτικό υλικό σε δήμους, συλλόγους και κοινότητες των απανταχού Ελλήνων. Απέστειλε δασκάλες να στελεχώσουν σχολεία του υπόδουλου ή απόδημου Ελληνισμού, τις οποίες είχε εκπαιδεύσει με υποτροφία ως οικοτρόφους στο Αρσάκειο. Μετά την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα, ίδρυσε ένα πλήρες Αρσάκειο Σχολείο (Δημοτικό - Ελληνικό - Διδασκαλείο) στην Κέρκυρα, με το σκεπτικό να φοιτούν σε αυτό και κοπέλες από τη γειτονική Ήπειρο για να γίνουν δασκάλες. Λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, ίδρυσε πλήρες Αρσάκειο στη Λάρισα για να μορφώνονται και κοπέλες από τη γειτονική Μακεδονία, όπου υπήρχε μεγάλη ανάγκη διδασκαλισσών.

Η φροντίδα της Εταιρείας για την πολύπλευρη κατάρτιση των σπουδαστριών και η πρακτική εξάσκησή τους σε δημοτικά σχολεία έκανε την Αρσακειάδα δασκάλα βασικό συντελεστή της εκπαίδευσης στη νεότερη Ελλάδα.

Η αρσακειακή οικογένεια τιμά τις αποφοίτους της που άνοιξαν τον δρόμο για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα και για την ανέλιξη της γυναίκας στα ανώτατα αξιώματα τού κράτους. Τιμούμε σήμερα:

και από τα παλιά:

Δείτε εδώ τον χάρτη με τα μέρη όπου δίδαξαν οι Αρσακειάδες δασκάλες στη ΝΑ Μεσόγειο στην ιστοσελίδα για την ιστορία των Αρσακείων.


arsakeiada daskala 1

Σπουδάστριες τής Παιδαγωγικής Ακαδημίας εκτελούν πειράματα στο μάθημα τής Φυσικής υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους Λουκίας Βλαστού.