Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία
Έτος Ιδρύσεως 1836
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1836, για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην εκπαιδευτική πραγματικότητα τού νεοσύστατου ελληνικού κράτους, την έλλειψη σχολείων θηλέων. Ο στόχος αυτός φαινόταν όραμα ουτοπικό και προκλητικό μέσα στις συνθήκες τής εποχής, σε ένα κράτος που μόλις είχε συσταθεί και σε μία κοινωνία που αγωνιζόταν για τα στοιχειώδη μετά από έναν αιματηρό απελευθερωτικό αγώνα. Ωστόσο, ακριβώς για τον σκοπό αυτό συστάθηκε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.
Εμπνευστές τής ιδέας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας υπήρξαν τρεις φωτισμένοι «δάσκαλοι»: ο Ιωάννης Κοκκώνης, παιδαγωγός με μεγάλη εκπαιδευτική, διοικητική και οργανωτική εμπειρία, ο Διδάσκαλος τού Γένους Γεώργιος Γεννάδιος, εκπαιδευτικός και λόγιος, δάσκαλος και συγγραφέας, και ο ιερωμένος Μισαήλ Αποστολίδης, με παράλληλη θεολογική, συγγραφική και εκπαιδευτική δραστηριότητα. Η πρόταση των τριών πρωτοπόρων συνάντησε τη θετική ανταπόκριση των επιφανέστερων ανδρών τής εποχής. Συνολικά εβδομήντα τρεις αγωνιστές τής Επανάστασης, επίσκοποι, πολιτικοί, υπουργικοί σύμβουλοι, δικαστικοί και λόγιοι ίδρυσαν την «εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικήν Εταιρείαν», τής οποίας η δράση επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Μεταξύ των πρώτων μελών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ήταν οι Αναστάσιος. Πολυζωίδης, Αλέξανδρος Ραγκαβής, Ιωάννης Βούρος, Γεώργιος Αινιάν, Κωνσταντίνος Σχινάς, Σταμάτιος Δάρας, Γεώργιος Καραμάνος και Νικόλαος. Κωστής, ενώ μέλη τής Φ.Ε. έγιναν σύντομα και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Δημήτριος Πλαπούτας, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Ανδρέας Λόντος, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς), ο Ιωάννης Μακρυγιάννης κ.ά.
Για την ιστορία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας από το 1836 μέχρι σήμερα και για πλούσιο υλικό σχετικό με την ιστορία των Αρσακείων επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://history.arsakeio.gr