Εκτύπωση
Στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία Ψυχικού και Εκάλης πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Νοέμβριο 2012 δειγματικές διδασκαλίες για τον εμπλουτισμό τού λεξιλογίου με τη χρήση λεξικών σε Ε΄ και Στ΄ τάξεις από τη Συντονίστρια των Ελληνικών Αθηνά Μακροπόδη.
Οι διδασκαλίες, τις οποίες παρακολούθησαν οι δάσκαλοι Ψυχικού και Εκάλης που διδάσκουν εφέτος στις Ε΄ και Στ΄ τάξεις, πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να αποτελέσουν διδακτικές προτάσεις, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα τής αξιοποίησης των λεξικών στη σχολική τάξη.
Ως γνωστόν, οι ενότητες των σχολικών βιβλίων είναι οργανωμένες θεματικά, με βασικό στόχο να παρουσιαστούν διαφορετικά κειμενικά είδη λόγου. Καλείται, λοιπόν, ο μαθητής να χτίσει κάθε φορά ένα κατάλληλο «λεξιλογικό περιβάλλον» σχετικό με τη θεματική ενότητα που επεξεργάζεται και αυτό επιτυγχάνεται με τις ασκήσεις εμπλουτισμού λεξιλογίου, όπως είναι οι ασκήσεις εύρεσης συνωνύμων – αντωνύμων και η χρήση τους σε προτάσεις, επισήμανσης εννοιολογικών διαφορών συνωνύμων λέξεων και η αξιοποίησή τους σε διαφορετικά κειμενικά είδη. Έτσι, τα λεξικά γίνονται πλέον βιβλία – εργαλεία, καθημερινής μάλιστα χρήσης στη σχολική τάξη.

001  002a
                           
Πατήστε για μεγέθυνση