Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, οι νηπιαγωγοί των Αρσακείων Νηπιαγωγείων Ψυχικού και Εκάλης συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα «Τρισδιάστατα αντικείμενα και οι επίπεδες αναπαραστάσεις τους. Μια σχέση μέσα από την Τέχνη, τη Φιλοσοφία και τη Γεωμετρία», στο Μουσείο Ηρακλειδών. Η ημερίδα οργανώθηκε στη λογική ότι η σφαιρικότητα τής ανθρώπινης σκέψης και αντίληψης απαιτεί πολλές φορές την διασύνδεση των Μαθηματικών με τη Φιλοσοφία και την Τέχνη.


Στο πλαίσιο τού αναβαθμισμένου προγράμματος τού Μουσείου «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», οι ομάδες των νηπιαγωγών, μέσα από την αλληλεπίδραση με τα εκθέματα, την αναφορά και την ανάλυση ζωγραφικών πινάκων από το έργο τού Vasarely και με τη χρήση πολυμεσικού υλικού αναζήτησαν διδακτικές προσεγγίσεις σχετικές με τις έννοιες τής διάστασης τού χώρου, τού ορισμού γεωμετρικών σχημάτων, τής σχέσης τού τρισδιάστατου και δισδιάστατου χώρου και συνέλλεξαν υλικό προκειμένου να αξιοποιηθεί στην καθημερινή σχολική δράση.
Ειδικότερα ασχολήθηκαν: α) με την επίπεδη παράσταση στερεών αντικειμένων χρησιμοποιώντας το αλληλεπιδραστικό έκθεμα Tridio, β) με την κατασκευή κανονικών πολυέδρων αλληλεπιδρώντας με έκθεμα που διέθετε κόμβους σύνδεσης και άξονες σύνδεσης, γ) με την μελέτη τού ρόλου των σκιών των κανονικών πολυέδρων που κατασκεύασαν ως εισαγωγή στην έννοια τού σχήματος. Τέλος παρακολούθησαν σε βίντεο τον μύθο τού σπηλαίου από την "Πολιτεία" τού Πλάτωνα και συμμετείχαν σε διάλογο για το πώς ο συγκεκριμένος μύθος θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σχετικά με τον ρόλο τής σκιάς.
Την επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη τής ημερίδας είχε ο μαθηματικός κ. Άρης Μαυρομμάτης, επιστημονικός σύμβουλος τού Μουσείου.
Την ημερίδα οργάνωσε η Εποπτεία των Αρσακείων Σχολείων τής Φ.Ε. με υπεύθυνη την αναπληρώτρια Συντονἰστρια Σύμβουλο κ. Σοφία Σταθοπούλου.