Εκτύπωση
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Θερινά Σχολεία 2015» που συνδιοργάνωσε το Αρσάκειο Λύκειο Πάτρας με τμήματα τού Πανεπιστημίου Πατρών. Οι μαθητές τού Αρσακείου είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το περιβάλλον των εργαστηρίων τμημάτων τού Πανεπιστημίου Πατρών, να εμπνευσθούν από άξιους ακαδημαϊκούς δασκάλους, να ενημερωθούν για προηγμένες επιστημονικές εφαρμογές και να αποκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες ώστε με ασφαλέστερα κριτήρια να προβούν σε επιλογές στο μέλλον.
Τα τμήματα τού Πανεπιστημίου Πατρών που συνεργάστηκαν για τα “Summer School 2015” είναι:
• Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών, εργαστήριο Θεωρητικής Ηλεκτροτεχνίας και Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Αντωνακόπουλο Θεόδωρο και Δερματά Ευάγγελο.
• Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Νταβλούρο Περικλή, Γυφτόπουλο Κωνσταντίνο και Καραντζά Αγγελική.
• Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Σπυρούλια Γεώργιο.

Απόψεις μαθητών που συμμετείχαν στα Θερινά Σχολεία.
"Εφέτος το καλοκαίρι μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εργαστήρια στο τμήμα Φαρμακευτικής τού Πανεπιστημίου Πατρών για τρεις περίπου εβδομάδες. Παρά το νεαρό τής ηλικίας μας, όλοι μάς αντιμετώπισαν ως μέλη τής ομάδας από την αρχή. Χωρισμένοι σε ομάδες συνεργαστήκαμε και, εκτός από τη θεωρία που μάθαμε, κάναμε πειράματα που κάποιες φορές πέτυχαν ενώ άλλες μας απογοήτευσαν. Από την εμπειρία μας αυτή αποκομίσαμε πράγματα τα οποία ελπίζω να θυμόμαστε για πολύ καιρό ακόμα και να τα εκμεταλλευτούμε λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι ελάχιστοι έχουν μια τέτοια εμπειρία."
Άννα-Μαρία Καλαμάρα

"Η εφετινή εμπειρία στο θερινό σχολείο τής Φαρμακευτικής Σχολής ήταν πρωτόγνωρη για εμένα, αλλά και ταυτόχρονα πολύ ιδιαίτερη. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες γνωρίσαμε νέα εργαστήρια, ήρθαμε σε επαφή με πρωτοπόρες μεθόδους τεχνολογίας και τελικά γίναμε και εμείς μέλη στην κοινότητα τής Φαρμακευτικής. Σίγουρα στιγμές που ζήσαμε μαζί με άτομα τού εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας θα μείνουν αξέχαστες, καθώς ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά με την επιστήμη-έρευνα στο βάθος της. Πιστεύω πως ήταν μια πολύ θετική αρχή για τη μελλοντική μου σταδιοδρομία που με βοήθησε να εξελιχτώ. Κλείνοντας, είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου γι’ αυτή την ευκαιρία που μου έδωσαν καθώς και όλους τους συνεργάτες τού εργαστηρίου (φοιτητές – ερευνητές) και τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Σπυρούλια για τη συνεργασία όλες αυτές τις ημέρες."
Κωνσταντίνος Σολωμός

"Για τρεις εβδομάδες είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε ενεργά στο ερευνητικό εργαστήριο τού καθηγητή τής Φαρμακευτικής σχολής τού Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπυρούλια, το οποίο είχε ως αντικείμενο την ανίχνευση πρωτεϊνών. Αφού διδαχθήκαμε τη σχετική θεωρία με τη βοήθεια συνεργατών τού εργαστηρίου (κ. Κατερίνα Τσίκα, Σοφία Τσατσούλη, Κώστα Μαρούση, Μαρία Μπίρκου, Γαρυφαλλία Μακρινίτσα), πραγματοποιήσαμε οι ίδιοι όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (καλλιέργειες βακτηρίων, διάσπαση κυττάρων, καθαρισμό πρωτεϊνών, χρωματογραφία ΗPLC και SDS gel) έτσι, ώστε να ανιχνεύσουμε και να συλλέξουμε πρωτεΐνες με σκοπό να μπορέσουμε να αναπαραστήσουμε τη δομή των πρωτεϊνών με τη βοήθεια τού NMR. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εφόδια για τη μετέπειτα πορεία μας στο Πανεπιστήμιο."
Παναγιώτης Καραπάνος

"Η εμπειρία που απέκτησα στο θερινό σχολείο τής Φαρμακευτικής ήταν πραγματικά μοναδική και με βοήθησε να επεκτείνω τις γνώσεις μου, να εργαστώ σε συνεργασία με φοιτητές τού τμήματος και να καταλήξω στο τι πραγματικά θέλω να ακολουθήσω στο μέλλον. Πραγματικά αυτές οι μέρες ήταν από τις πιο εποικοδομητικές στιγμές που έχω ζήσει και αν μου δοθεί η ευκαιρία θα ξαναπάω σίγουρα. Γενικότερα πιστεύω ότι όλοι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και αυτές οι τρεις εβδομάδες θα μας μείνουν αξέχαστες."
Ηλιοστάλακτη Θούα

"Εφέτος το καλοκαίρι για περίπου τρεις εβδομάδες παρακολουθήσαμε ερευνητικά εργαστήρια στο τμήμα Φαρμακευτικής τού Πανεπιστημίου Πατρών. Οι μέρες πέρασαν πολύ ευχάριστα και δημιουργικά. Οι υπεύθυνοι τού προγράμματος ήταν ιδιαίτερα ευχάριστοι και φιλικοί. Μας βοήθησαν να κατανοήσουμε διάφορα πράγματα. Κυρίως ασχοληθήκαμε με την παραγωγή πρωτεϊνών μέσω καλλιέργειας βακτηρίων, την ανάλυση τους και τη δομή τους. Επίσης τις τελευταίες ημέρες ασχοληθήκαμε με την ανάλυση φασμάτων ΝMR. Αυτό που το έκανε όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν ο άμεσος και βιωματικός τρόπος που μαθαίναμε και εφαρμόζαμε στην πράξη. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια και θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα."
Μαρία Λιανού

"Εφέτος το καλοκαίρι μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διάφορα εργαστήρια σε ερευνητικό επίπεδο σε συνεργασία τού Σχολείου μας με το τμήμα Φαρμακευτικής τού Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχοληθήκαμε με την παραγωγή πρωτεϊνών μέσω βακτηριακών συστημάτων, καθώς και με την τρισδιάστατη ανάλυση φασμάτων χρησιμοποιώντας τη φασματοσκοπία ΝΜR. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς είχαμε τη δυνατότητα να εξοικειωθούμε με το εργαστήριο και τις διάφορες τεχνικές ανάλυσης. Ακόμα, οι συνεργάτες τού εργαστηρίου (μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές) ήταν πολύ φιλόξενοι και, παρά το νεαρό της ηλικίας μας, μάς άφησαν να πάρουμε πρωτοβουλίες και να πειραματιστούμε. Πέρασα πολύ ωραία καθώς μπόρεσα σε λίγες εβδομάδες να μάθω πολλά πράγματα με ένα πολύ δημιουργικό τρόπο. Ελπίζω να ξαναέχω αυτή την ευκαιρία και στο μέλλον."
Ελισσάβετ Κατσιμπέρη

"Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία. Η επαφή μας με τους ασθενείς μάς δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα, ενώ η είσοδός μας στις αίθουσες χειρουργείων τού Π.Π.Γ.Ν.Π. αποτέλεσε για εμάς μια ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία. Το πρόγραμμα μας βοήθησε να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει να είσαι γιατρός. Η επαφή μας με φοιτητές και ειδικευόμενους γιατρούς μάς έδωσε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ιατρική, καθώς και μας βοήθησε να ενημερωθούμε για τα διαφορετικά στάδια εκπαίδευσης, που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την επιτυχή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος."
Γ. Νταής, Σ. Αγαλιώτη, Δ. Αντωνακοπούλου, Π. Μπουζούκα, Α. Σαμούτ-Μπατίστας, Ε. Ταξιάρχη

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Καθηγητών τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών ευχαριστούν τους καθηγητές τού Πανεπιστήμιου Πατρών και τους συνεργάτες τους που είχαν την ευθύνη για την εκπόνηση των project στα Θερινά Σχολεία, τους καθηγητές κ. Δ. Βλαχοδημητρόπουλο, βιολόγο PhD, Ν. Γιαννακόπουλο, χημικό MSc, και κ. Α. Ψήνα, φυσικό PhD, για τη σημαντική βοήθειά τους.