Εκτύπωση
Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι μια σημαντική αλλαγή στη μαθητική ζωή κάθε παιδιού. Με βάση αυτή τη διαπίστωση τα Αρσάκεια Δημοτικά Ψυχικού και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Δημοτικά Εκάλης εκπόνησαν το πρόγραμμα «Μια ημέρα στο Γυμνάσιο», το οποίο διοργανώθηκε με τη συνεργασία των Διευθυντριών των Αρσακείων Δημοτικών και Γυμνασίων και με τη συμβολή των Συντονιστριών των Δημοτικών.
Συγκεκριμένα, κατά την α΄ φάση του προγράμματος, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 στο Ψυχικό και την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 στην Εκάλη, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης ενημερώθηκαν από τις Διευθύντριες των Γυμνασίων για το πρόγραμμα, τη σχολική ζωή και τον τρόπο λειτουργίας των Γυμνασίων. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια στις Φυσικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά και στην Ελληνική Γλώσσα με τους καθηγητές, σε αίθουσες των Γυμνασίων.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την εμπειρία αυτή και κάποια διατύπωσαν τις σκέψεις τους:
«Η επίσκεψή μας στο Γυμνάσιο ήταν μια ανακούφιση για μένα και τους συμμαθητές μου, γιατί έδωσε απάντηση στις ερωτήσεις όλων μας. Τώρα πια ξέρουμε ότι στο Γυμνάσιο θα μας υποδεχτούν φιλικά πρόσωπα και καθηγητές γεμάτοι θέληση να μας βοηθήσουν στη νέα περίοδο της ζωή μας.»


«Το Γυμνάσιο δεν ήταν όπως το είχα φανταστεί, αυστηρό και βαρετό. Ανυπομονώ να ξεκινήσω τη φοίτησή μου, γιατί κατάλαβα ότι είναι ιδιαίτερο και διαφορετικό και θα μου προσφέρει πολλές γνώσεις αλλά και ένα ευχάριστο ζεστό περιβάλλον».

«Η γνωριμία μου με το πιο προχωρημένο επίπεδο των μαθημάτων στο Γυμνάσιο μου έδωσε το ερέθισμα να σκεφτώ ότι τελικά το να μεγαλώνεις και να πλουτίζεις τις γνώσεις σου σε φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων σου, γιατί η γνώση είναι η μεγαλύτερη δύναμη».

Ακολούθησε η β΄ φάση τού προγράμματος την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, ημέρα επίδοσης των ελέγχων στο Ψυχικό, και την Παρασκευή 18 Μαρτίου, ημέρα επίδοσης των ελέγχων στην Εκάλη, κατά την οποία οι Διευθύντριες των Γυμνασίων ενημέρωσαν τους γονείς των μαθητών τής Στ΄ τάξης για το πρόγραμμα και τις δράσεις των Γυμνασίων.