Εκτύπωση
Σύσσωμο το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού έζησε μια σπάνια εμπειρία! Μία εβδομάδα, από τις 4 μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου 2016, 7 μαθητές, 1 καθηγήτρια και η Διευθύντρια τού σχολείου 13 της Αγίας Πετρούπολης επισκέφθηκαν το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος «Χτίζοντας γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη», υπεύθυνη του οποίου είναι η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Μ. Λαγουρού.
Οι Ρώσοι μαθητές, που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών τής Γ΄ τάξης, βίωσαν την ελληνική φιλοξενία. Οι φιλοξενούντες τους αποχαιρέτησαν στο αεροδρόμιο την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, με την πικρή γεύση τού αποχωρισμού και την πεποίθηση ότι δημιουργήσαν σχέσεις φιλίας μαζί τους και συνεργασίας με το σχολείο τους, όπου διδάσκονται τα Νέα Ελληνικά σε απογευματινό όμιλο για όσα παιδιά το επιθυμούν.
Στη διάρκεια αυτής τής εβδομάδας ο χρόνος συμπυκνώθηκε και μαθητές και εκπαιδευτικοί γέμισαν εμπειρίες και αναμνήσεις…
Μετά την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου από τις οικογένειες στις οποίες φιλοξενήθηκαν, ακολούθησε η επίσημη υποδοχή τους με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου,  τις 2 πρώτες ώρες, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση τού Αρσακείου και τού ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματο στα Αγγλικάς, που ετοίμασε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μ. Μαρίν, και τραγούδια μελοποιημένης ποίησης από τη χορωδία, που προετοίμασε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Μ. Μιχαλοπούλου, ενώ αποκάλυψη υπήρξε ο μαθητής τού Ββ΄τμήματος Δ. Μπακιρτζής που έπαιξε σόλο στο μπουζούκι το «Ζεϊμπέκικο τής Ευδοκίας». Και, βέβαια, δεν μπορούσαν να λείπουν οι ελληνικοί χοροί, από το χασάπικο και το χασαποσέρβικο, που χόρεψαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης, με την καθοδήγηση τής καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Κ. Ζωίδου, μέχρι τον Καλανιώτικο, τον Πεντοζάλη, τα Κοτσάκια, το Πάτημα και τα Αμυγδαλοτσακίσματα, που χόρεψε ο Σύλλογος των απανταχού Οξυωτών Καρδίτσας. Μάλιστα τον τελευταίο χορό τραγούδησε ο Όμιλος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής των Αρσακείων Σχολείων. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι μαθητές παρουσίασαν στα Ελληνικά το σχολείο και την πόλη τους και απήγγειλαν ποιήματα στα Ρωσικά. 


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η ακόλουθος τής Ρωσικής Πρεσβείας κ. Julia Zakurova και ο αναπληρωτής διευθυντής τού Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στην Αθήνα κ. Gennady Rogalev, που χαιρέτισαν θερμά την πρωτοβουλία τού  Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο τού έτους Ελληνορωσικής Φιλίας. Μάλιστα, η κ. Zakurova είπε χαρακτηριστικά ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί σημαντικό διπλωματικό γεγονόςΜετά το τέλος τής εκδήλωσης το 15μελές μαθητικό συμβούλιο δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους και τους ξενάγησε στο Σχολείο. Ακολούθησε ξενάγηση των Ρώσων μαθητών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τού Αρσακείου και στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό. Τα παιδιά, στο πλαίσιο τής ενημέρωσής τους για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, ξεναγήθηκαν στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, καθώς και στην κατοικία και στο εργαστήριο τού Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 Ρώσοι προσκεκλημένοι και οι μαθητές που τους φιλοξένησαν, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους και τη Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Ε. Ταμπακάκη, ξεναγήθηκαν στην Ακρόπολη, στον Άρειο Πάγο και στο Μουσείο τής Ακρόπολης και γευμάτισαν όλοι μαζί στη σκιά τού ιερού ράχου.
Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου οι μαθητές τής Γ΄ τάξης μαζί με τους Ρώσους μαθητές και καθηγητές πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Σούνιο, όπου ξεναγήθηκαν στον ναό τού Ποσειδώνα από την αρχαιολόγο – ιστορικό των Αρσακείων κ. Μ. Καραμπατέα και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο λιμάνι τού Λαυρίου. Οι φιλοξενούμενοι εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από τον αρχαίο ναό αλλά και από τη θέα τού Αιγαίου, μπροστά στην οποία έμειναν εκστατικοί. Κάποια παιδιά είπαν χαρακτηριστικά ότι πάντα ονειρεύονταν να δουν από κοντά το Αιγαίο Πέλαγος.
Τις δύο επόμενες ημέρες οι Ρώσοι μαθητές παρέμειναν στο Αρσάκειο, καθώς επιθυμούσαν να βιώσουν την καθημερινότητα τής σχολικής ζωής. Παρακολούθησαν μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, καθώς και ένα μάθημα Φυσικής, το οποίο η κ. Σ. Καλοκαιρινού πραγματοποίησε στα Αγγλικά.
Την Πέμπτη επισκέφθηκαν το ιστορικό κτήριο τής Διοίκησης των Αρσακείων, όπου τους υποδέχθηκε η Επόπτρια των Σχολείων κ. Β. Παπαπέτρου- Μουρσελά, η οποία τους ξενάγησε στους χώρους των γραφείων, τους μίλησε για την ιστορία των Σχολείων και τους δώρισε ένα λεξικό τού Προέδρου τής Φ.Ε. καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη, γεγονός που ενθουσίασε τις Ρωσίδες καθηγήτριες, που –όπως είπαν– το αναζητούσαν εδώ και καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που διεξήχθη η διευθύντρια τού ρωσικού σχολείου επεσήμανε ότι τέτοιου είδους ανταλλαγές αποτελούν μοναδικό βίωμα για τα νέα παιδιά, δημιουργούν δεσμούς φιλίας και συμβάλλουν στην κατανόηση των λαών και στην ειρήνη.
Την Παρασκευή, τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, όλοι οι μαθητές τού Α΄ Γυμνασίου και οι φιλοξενούμενοί τους παρακολούθησαν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, που είχαν συνδιοργανώσει. Την εκδήλωση άνοιξαν οι Ρώσοι μαθητές, που τραγούδησαν ρωσικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και απήγγειλαν ποιήματα, ενώ την παράσταση έκλεψε ο ρωσικός παραδοσιακός χορός που χόρεψαν φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές, που είχαν φέρει μαζί τους από την Αγία Πετρούπολη. Ακολούθησε το ελληνικό μέρος τής γιορτής. Οι μαθητές τού Γδ΄ τμήματος παρουσίασαν χριστουγεννιάτικο θεατρικό, το οποίο είχε σκηνοθετήσει η θεολόγος κ. Ε. Σκούμπου, η χορωδία, με την καθοδήγηση τής κ. Μ. Μιχαλοπούλου, τραγούδησε σύγχρονα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ ο Όμιλος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής των Αρσακείων, με την διεύθυνση τού Υποδιευθυντή τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου κ. Χ. Γραικού, τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα. Μετά το τέλος τού διδακτικού ωραρίου γευμάτισαν όλοι, Ρώσοι και Έλληνες μαθητές και καθηγητές, στο εντευκτήριο τού Σχολείου, με ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των μαθητών. Τα ελληνικά φαγητά και γλυκίσματα εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους ξένους.
Η ημέρα έκλεισε με νυχτερινή επίσκεψη και ξενάγηση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Χάρη στον ανέφελο ουρανό είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το γεμάτο φεγγάρι από το τηλεσκόπιο τού Αστεροσκοπείου, ενώ βέβαια θαυμάζαν με γυμνό οφθαλμό την ολόφωτη Ακρόπολη, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Το Σάββατο, τελευταία ημέρα τής παραμονής τους στην Ελλάδα, τα παιδιά από την Αγία Πετρούπολη πέρασαν κάνοντας τις τελευταίες τους βόλτες με τους μαθητές τού Αρσακείου και τους γονείς τους που τους φιλοξενούσαν, προσθέτοντας εικόνες και αναμνήσεις που ότι θα τους μείνουν αξέχαστες, όπως άλλωστε και στους μαθητές τού Αρσακείου...

Σκέψεις μαθητώντού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού για την επίσκεψη των Ρώσων μαθητών στο Σχολείο:

"Η είδηση τής δυνατότητας φιλοξενίας παιδιών τής ηλικίας μου μιας ξένης χώρας στο Σχολείο μας, και μάλιστα στην τάξη μου, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στη σχολική μας καθημερινότητα. Ζήσαμε μια εμπειρία πρωτόγνωρη, όχι μόνο γιατί αισθανθήκαμε «πρεσβευτές» τής χώρας μας και τουύ Σχολείου μας σε συνομήλικα παιδιά ξένης χώρας, αλλά και γιατί είδαμε τη χώρα μας από μια διαφορετική οπτική γωνία. Μέσα από αυτή την συνύπαρξη λίγων ημερών συνειδητοποίησα ότι, μολονότι όλοι εδώ αναφέρονται με αρνητικές σκέψεις για την πατρίδα μου, μολονότι όλοι μιλούν για οικονομικά αδιέξοδα και κρίσεις, για διαφθορά, έλλειψη πολιτισμού και ηθικών αξιών, μολονότι όλοι σπεύδουν να φύγουν γιατί «δεν βλέπουν μέλλον εδώ», υπάρχουν δίπλα μας, σε μια γειτονική μας χώρα, συνομήλικα παιδιά που θαυμάζουν τον τρόπο ζωής μας, χαίρονται τις καθημερινές μας στιγμές, στρέφουν το πρόσωπό τους στον ήλιο και χαμογελούν με τις εικόνες που βλέπουμε, γοητεύονται με την ιδιοσυγκρασία μας και μέσα σε λίγες ημέρες νοστάλγησαν τις ελάχιστες στιγμές που έζησαν μαζί μας. Η συνύπαρξη με συνομήλικα παιδιά από την Ρωσία διεύρυνε τους ορίζοντές μου, με βοήθησε να δω με αλλιώτικο τρόπο την χώρα μου, με μεγαλύτερη αγάπη και ευθύνη και τής υποσχέθηκα βαθιά μέσα μου να βασιστώ σε αυτή την εικόνα για να βρω την δική μου Ελλάδα στην αυριανή μου ζωή."
Μυρτώ Καπνιστή, Γβ

"Στις 4 με 11 Δεκεμβρίου, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε το ρώσικο σχολείο τής Αγίας Πετρούπολης και να φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας τους μαθητές του, που με αγωνία και ενθουσιασμό επισκέφθηκαν την Ελλάδα.
Στην αρχή τα παιδιά ήταν πολύ αγχωμένα, αλλά όσο οι μέρες περνούσαν γνώριζαν όλο και καλύτερα την Ελλάδα. Επισκεπτόμασταν μουσεία, μνημεία και κάναμε βόλτες σε διάφορες περιοχές τής Αθήνας και στενοχωριόμασταν όλο και περισσότερο όσο έφτανε η μέρα τού αποχωρισμού. Προσωπικά, φιλοξένησα ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, τη Liuba, με την οποία δεθήκαμε αρκετά και προέκυψε μια φιλία πολύ γρήγορα! Εντυπωσιάστηκα αρκετά με τις συνήθειες και τις αρχές (αλλά κυρίως την πειθαρχία) που είχαν. Είδα την όλη εμπειρία με πολλή αγάπη, καθώς ήταν μια ευκαιρία να έρθω σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό αλλά και να αποκτήσω μια φίλη από άλλη χώρα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ και αν είχα ποτέ την ευκαιρία για κάτι ανάλογο θα δεχόμουν σίγουρα!
Όταν έφτασε η μέρα τού γυρισμού, αποχαιρετήσαμε την κοπέλα με αρκετή συγκίνηση και δάκρυα στο αεροδρόμιο, καθώς πλέον τη θεωρούσαμε μέλος τής οικογένειας, και της υποσχέθηκα πως θα την επισκεφθώ στην πόλη της, όπως μου πρότεινε."
Μαριλένα Μπάκα, Γγ

"Μας ζήτησαν στο Σχολείο να γράψουμε κάτι σχετικά με την εμπειρία μας. Μα καμία λέξη δεν ταιριάζει απόλυτα με αυτό που βιώσαμε, εκτός από δύο λέξεις "καταπληκτική και μοναδική". Αρχικά ανησυχούσα λιγάκι για αρκετά πράγματα. Σκεφτόμουν «μήπως δεν αισθάνονται τα κορίτσια καλά;», «τι θα γίνει αν δεν τους αρέσει το σπίτι;» ή «κι αν δεν ταιριάξουμε;».
Όπως αποδείχθηκε και τα κορίτσια (εγώ φιλοξενούσα δύο) ανησυχούσαν και αυτά για τα ίδια πράγματα. Όμως το άγχος μας αποδείχθηκε αβάσιμο, καθώς δεθήκαμε αμέσως. Λένε πως ξέρεις πολύ καλύτερα κάποιον όταν τον έχεις δει σε όλες τις πτυχές τής ζωής και τής διάθεσής του και ότι δεν τον βλέπεις πια σαν να έχει δύο διαστάσεις αλλά τρεις.
Εύχομαι ο καθένας από εμάς να βιώσει κάτι παρόμοιο σε κάποια στιγμή στη ζωή του. Ελπίζω να μπορέσουμε και εμείς να τους επισκεφθούμε κάποια στιγμή στην Αγία Πετρούπολη!"
Γεωργία Καλλιώρα, Γα

"Η επίσκεψη αυτή των Ρώσων στην Ελλάδα και μάλιστα στο Σχολείο μας ήταν για εμένα κάτι το μοναδικό! Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που όχι μόνο γνώρισα παιδιά από μια χώρα τόσο διαφορετική μα και τόσο ίδια τελικά με τη δικιά μας, αλλά έγινα και φίλη με κάποια από αυτά. Μιλώντας μαζί τους έμαθα καινούργια πράγματα και ανακάλυψα πόσα κοινά υπάρχουν μεταξύ μας, που ούτε τα είχα φανταστεί!"
Βέρα Ζαρβάνου, Γα