Εκτύπωση

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 διεξήχθησαν στα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης οι 4οι Μαθηματικοί Αγώνες. Δεν πρόκειται για απλό μαθηματικό διαγωνισμό, όπου άριστοι στα μαθηματικά μαθητές προσπαθούν να κερδίσουν κάποια ατομική διάκριση. Οι Μαθηματικοί Αγώνες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας απευθύνονται σε όλους τους μαθητές, ακόμη και σε εκείνους που φοβούνται τα μαθηματικά, ωθώντας τους με δημιουργικό και συνεργατικό τρόπο να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων και να συνειδητοποιήσουν τελικά ότι ο καθένας μπορεί με τον δικό του τρόπο να βοηθήσει αποτελεσματικά την ομάδα του και όλοι να διδαχθούν από την αλληλεπίδρασή τους στο πλαίσιο της ομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Λιναρδάκη, συντονιστή Μαθηματικών των Αρσακείων Σχολείων, οι άξονες φιλοσοφίας των Μαθηματικών Αγώνων που διοργανώνει η Φ.Ε. είναι οι εξής:

Tα μαθηματικά είναι για όλους!

Οι Αγώνες είναι ομαδικοί και όχι ατομικοί. Σε μια εποχή στην οποία οι νέοι άνθρωποι καλούνται, συχνά, να συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες τόσο στο επιστημονικό όσο και στο εργασιακό επίπεδο, η επιλογή αυτή υπερβαίνει το δίλημμα: είμαι ικανός ή όχι; Στο πλαίσιο της ομάδας αναπτύσσεται μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην προσωπική ικανότητα και ατομική διάκριση με τη συλλογική επιτυχία της ομάδας. Οι ατομικές ικανότητες βοηθούν και διαχέονται στην ομάδα, αλλά και οι ιδέες των άλλων πλουτίζουν τον καθένα. Συχνά το ομαδικό αποτέλεσμα υπερτερεί του αθροίσματος των ατομικών δεξιοτήτων. Η Διδακτική των Μαθηματικών έχει ασχοληθεί, εδώ και χρόνια, με τη σπουδαιότητα της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και τη σημασία της αλληλεπίδρασης στην κατάκτηση της γνώσης. Έχουμε απτά παραδείγματα από τα προηγούμενα χρόνια στα οποία μαθητές «χαμηλής επίδοσης στο σχολείο», αφενός βοήθησαν τις ομάδες τους με τις νοητικές τους δυνατότητες, αφετέρου βοηθήθηκαν από την ομάδα να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Οι Μαθηματικοί Αγώνες βοηθούν τα παιδιά να μη φοβούνται τα Μαθηματικά.

 Όλοι συνεισφέρουν στην επίλυση των προβλημάτων - Οι Αγώνες δεν είναι μόνο για αρίστους!

Επίλυση καθημερινών προβλημάτων

Τα αγωνίσματα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που, παρόμοια, θα συναντήσουν στη ζωή τους. Εκτός από τα κλασικά μαθηματικά και τους γρίφους τα οποία υπάρχουν και σε άλλους διαγωνισμούς, υπάρχει και το αγώνισμα σε εξωτερικούς χώρους, στο οποίο οι μαθητές καλούνται να πραγματευτούν πραγματικά προβλήματα: πρέπει να κάνουν μετρήσεις και κατασκευές και να δώσουν απαντήσεις.

Επιλογή κατάλληλων πληροφοριών

Τόσο στο πλαίσιο των κλασικών μαθηματικών όσο και στον τελικό, οι μαθητές καλούνται να λύσουν προβλήματα επιλέγοντας τα δεδομένα από μία λίστα. Άλλωστε στην εποχή της πληροφορίας πρέπει να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να επιλέγουν τις κατάλληλες πληροφορίες.

 Βλέπουμε τα Μαθηματικά ως ευχάριστα διανοητικά παιχνίδια!

Παιχνίδι και μαθηματικά

Πολλοί άνθρωποι διασκεδάζουν με τα παιχνίδια, ανεξαρτήτως ηλικίας. Με τους φίλους μας, με τα παιδιά μας ή ακόμα και μόνοι μας συχνά παίζουμε για να περάσουμε καλά και να χαλαρώσουμε. Αυτό το πλαίσιο είναι ιδανικό για τα μαθηματικά. Γιατί τα Μαθηματικά είναι ένα παιχνίδι του νου. Τα Μαθηματικά είναι για όλους, αρκεί να περνάμε ωραία. Η επιτυχία θα έρθει μετά.