Εκτύπωση

Εγκαίνια τού Σχολείου Πατρών το 2004 στο Πλατάνι τού Ρίου


Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2004 ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εγκαινίασε το νέο σχολικό συγκρότημα τού Αρσακείου Πατρών στο Πλατάνι τού Ρίου.

Το Αρσάκειο Πατρών, σημείο αναφοράς και ζωντάνιας στο κέντρο τής πόλης, μεταφέρθηκε στο ιδιόκτητο πλέον σχολικό συγκρότημα σε οικόπεδο 40 στρεμμάτων με την αρχική υποστήριξη τής Πολιτείας.

Το νέο σχολικό συγκρότημα


To καλοκαίρι τού 2004 με την κατασκευή τού Δημοτικού ολοκληρώθηκε το πρώτο κτηριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Αρσάκειο Πατρών.

Τον σχεδιασμό του ανέλαβαν οι πρωτοπόροι αρχιτέκτονες, καθηγητές τού ΕΜΠ, Δημήτρης Ησαΐας και Τάσης Παπαϊωάννου, οι οποίοι αξιοποίησαν ευρηματικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού οικοπέδου: την πανοραμική θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, που βρίσκεται προς βορρά, και το ρέμα τής Ξυλοκέρας, που βρίσκεται στη νότια-νοτιοδυτική πλευρά, καθώς και τις έντονες κλίσεις του.

Σχεδιασμός και οργάνωση τού σχολικού συγκροτήματος


Το κτήριο είναι οργανωμένο γύρω από ένα αίθριο, μια μεγάλη εσωτερική αυλή που αποτελεί την «καρδιά» τού Σχολείου.

Οι κινήσεις προς τους χώρους διδασκαλίας αναπτύσσονται στις περιμετρικές στοές τού αιθριακού χώρου τονίζοντας τον εσωστρεφή του χαρακτήρα.

Η αξιοποίηση τής φυσικής κλίσης τού εδάφους επιτρέπει τη δημιουργία κερκίδων που υποβοηθούν την ανάπτυξη συλλογικών δραστηριοτήτων, δίνοντας ζωή στον χώρο και συμβάλλοντας στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Ιδιαίτερα σημαντικός για τη λειτουργία τού Σχολείου είναι ο μεγάλος μεταβατικός χώρος τής εισόδου με τις δυνατότητες πολλαπλών χρήσεων που παρέχει (συγκεντρώσεις, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις κτλ.).

Ο σχεδιασμός των επιμέρους ενοτήτων των αιθουσών ανταποκρίνεται στις ανάγκες των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων των μαθητών τού Σχολείου.

Οι αίθουσες των μικρότερων τάξεων έχουν ιδιαίτερο αύλειο χώρο προς την εξωτερική πλευρά τού κτηρίου, όπως εξάλλου και το Γυμναστήριο.

Αξιοποίηση τού φυσικού περιβάλλοντος χώρου


Τα υλικά και τα γαιώδη χρώματα βοηθούν ώστε το κτήριο να εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον και το τοπίο τής περιοχής.

Η αδρότητα των υλικών είναι εξαιρετικά πολύτιμη, ιδίως σε μια χώρα σαν τη δική μας που χαρακτηρίζεται από ένα έντονο και εκτυφλωτικό φως που πέφτει πάνω τους και διαχέεται, αναδεικνύοντας χρώματα και υφές, δημιουργώντας φωτοσκιάσεις, τονικότητες και διαβαθμίσεις.

Χρησιμοποιήθηκαν το άβαφο ανεπίχρηστο σκυρόδεμα, ανεπίχρηστες τσιμεντοπλινθοδομές και επιχρίσματα σε γαιώδη χρώματα. Μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές συμπληρώνουν την εικόνα τού συγκροτήματος.

Σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου και λυκείου


Το 2008 στο κτήριο τού Γυμνασίου-Λυκείου, όπου μέχρι στιγμής συστεγάζονται όλες οι σχολικές βαθμίδε, ολοκληρώθηκε, με δωρεά τού προέδρου τού Κέντρου Παιδείας Επιστημών Κωνσταντίνου Δημητριάδη, η κατασκευή πτέρυγας Εργαστηρίων, που περιλαμβάνει τρεις εργαστηριακές αίθουσες (Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας), αίθουσα παρασκευαστηρίου πειραμάτων, αίθουσα Πληροφορικής, δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γραφεία καθηγητών.

Κάθε εργαστηριακή αίθουσα είναι πλήρως εξοπλισμένη με τις πιο σύγχρονες πειραματικές διατάξεις, όργανα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, προβολείς, εκτυπωτές κ.λπ.

Σχεδιασμός ανοικοδόμησης ξεχωριστών κτηριακών μονάδων για κάθε σχολική βαθμίδα


Η αρχή έγινε με προοπτική στο μέλλον να υλοποιηθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα τού συγκροτήματος στο σύνολό του, το οποίο προβλέπει την ανέγερση Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου και Λυκείου, Θεάτρου, Βιβλιοθήκης, Κλειστού Γυμναστηρίου καθώς και κυρίως Διοίκησης, συνολικού εμβαδού 12.600 τ.μ.

Εστία Επιστημών Πάτρας


Η Εστία Επιστημών Πάτρας λειτούργησε τον Σεπτέμβριο τού 2008 σε ένα πρότυπο κτήριο, που βρίσκεται μέσα στο οικόπεδο των Αρσακείων Σχολείων Πατρών, με αξιόλογες τεχνολογικές υποδομές και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με πολυάριθμα διαδραστικά εκθέματα και αλληλεπιδραστικές εκθέσεις, που καλύπτουν περισσότερες από εκατό επιμέρους θεματικές περιοχές των Μαθηματικών, τής Φυσικής και τής Πληροφορικής, με σκοπό τη διάδοσή τους στο ευρύ κοινό.

Η Εστία Επιστημών, όπως και τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών τού Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Πατρών, κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν εξολοκλήρου με δωρεά τού ιδρυτή και προέδρου τού Κέντρου Παιδείας Επιστημών Κωνσταντίνου Δημητριάδη και αποτελούν την επισφράγιση τής συμφωνίας συνεργασίας με το Κέντρο Παιδείας Επιστημών, που είχε υπογραφεί μεταξύ τού κ. Δημητριάδη και τού προέδρου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας τον Ιούνιο τού 2006.

Η πτέρυγα των Εργαστηρίων τού Αρσακείου περιλαμβάνει 3 εργαστηριακές αίθουσες Φυσικών Επιστημών (Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας), αίθουσα παρασκευαστηρίου πειραμάτων, αίθουσα Πληροφορικής, 2 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γραφείο καθηγητών. Κάθε εργαστηριακή αίθουσα είναι πλήρως εξοπλισμένη με τις πιο σύγχρονες πειραματικές διατάξεις, όργανα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, προβολείς, εκτυπωτές κ.λπ.

Τελετή εγκαινίων τής Εστίας Επιστημών Πάτρας


Στις 19 Δεκεμβρίου 2009 ο Αντιπρόεδρος τής Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, τέλεσε τα εγκαίνια των δύο κτηρίων τής Εστίας Επιστημών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος και ο πρώην υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Λειτουργία τής Εστίας Επιστημών Πάτρας


Η Εστία Επιστημών Πάτρας υλοποιεί επιστημονικές δραστηριότητες που απευθύνονται στους μαθητές και τους καθηγητές όλων των σχολείων, αλλά και σε φοιτητές.

Οι καθηγητές μαζί με τους μαθητές τους αξιοποιούν τις υποδομές τής Εστίας και λαμβάνουν μέρος στις δραστηριότητές της και τις διαδραστικές εκθέσεις της, που λειτουργούν συμπληρωματικά προς τη σχολική εκπαίδευση.

Η Εστία Επιστημών Πάτρας λειτουργεί ουσιαστικά ως ένας χώρος αναζήτησης τής γνώσης, ανακάλυψης των αιτίων πίσω από τα φυσικά φαινόμενα και κατανόησης των επιτευγμάτων τής επιστήμης μέσα από τη δημιουργία διαλόγου που οδηγεί μαθητές και φοιτητές να κατακτήσουν τη γνώση με τη δική τους προσπάθεια και τους καθηγητές να τη δομήσουν και να τη διδάξουν με καινούργιους τρόπους.

Κέντρο Παιδείας Επιστημών


Το Κέντρο Παιδείας Επιστημών, με το οποίο συνεργάζεται η Εστία Επιστημών Πάτρας, είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Οικονομικών, ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2000, με σκοπό την αξιοποίηση τής ανακαλυπτικής διαδικασίας για την κατανόηση των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και τής Πληροφορικής.

Αρσάκειο Θεματικό Πάρκο


Καρπός τής κινητικότητας τού Σχολείου στον τομέα τής επιστήμης είναι η δημιουργία, κατά το σχολικός έτος 2018-2019, τού Αρσακείου Θεματικού Πάρκου στον χώρο μεταξύ των δύο κτηριακών συγκροτημάτων, τού Σχολείου και τής Εστίας Επιστημών.

Το πάρκο, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με Τμήματα τού Πανεπιστημίου Πατρών και ινστιτούτων και χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από χορηγούς και προγράμματα Erasmus, είναι προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές τής Πάτρας και τής ευρύτερης περιοχής.

Το πάρκο περιλαμβάνει μετεωρολογικό σταθμό και σεισμογράφο, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Εστία Επιστημών Πάτρας.