Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Mε στόχο την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών οι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης την Εβδομάδα Υγιεινής Διατροφής, από 12 έως 16 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
Με την παροιμία "Τρώγε το πρωινό σου σαν βασιλιάς το μεσημεριανό σαν άρχοντας και το βραδινό σαν φτωχός" ξεκίνησε το αφιέρωμα των μαθητών τής Γ΄1 τάξης στην Ημέρα Υγιεινής Διατροφής. Αρχικά οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για τη σπουδαιότητα και τη σημασία τού υγιεινού πρωινού στην καθημερινή τους ζωή. Στη συνέχεια συζήτησαν για τη σωστή και υγιεινή διατροφή και έμαθαν για την πυραμίδα τής μεσογειακής διατροφής. Τέλος ζωγράφισαν τα υγιεινά τρόφιμα, συμπλήρωσαν την αλφάβητο τής διατροφής και έφαγαν ένα ωραίο και λαχταριστό πρωινό.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής οι μαθητές τού Γ΄2 αφιέρωσαν στην τάξη δύο ημέρες για την επεξεργασία σχετικών κεφαλαίων από το μάθημα τής Γλώσσας. Αρχικά από το ανθολόγιο διάβασαν το κείμενο «Ο ωραίος Δαρείος» και συζήτησαν στην τάξη για τα οφέλη τής υγιεινής διατροφής. Στη συνέχεια μελέτησαν το φυλλάδιο «16 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής», που αναφερόταν σε αυτά που πρέπει να τρώει ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά και υγιεινά, ενώ έπαιξαν στην τάξη με την «Αλφαβήτα της σωστής διατροφής». Επεσήμαναν την αξία τού σωστού πρωϊνού με επεξεργασία σχετικών φυλλαδίων και απόλαυσαν ένα υγιεινό δεκατιανό, στο πλαίσιο τής ημέρας αυτής.
Οι μαθητές των Δ΄1 και Δ΄2 τάξεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, αφού συζήτησαν εκτενώς για τη σπουδαιότητα τής υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, απόλαυσαν στην τάξη ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωϊνό. Στη συνέχεια, στο μάθημα των Ελληνικών επεξεργάστηκαν το κείμενο «Η Δόνα Τερηδόνα» τού Ευγένιου Τριβιζά και μίλησαν για το πώς οι απολαυστικές γεύσεις μπορούν να υπάρχουν στη διατροφή μας πάντα με μέτρο. Τέλος, δόθηκαν και προεκτάσεις σε σχέση με την υγιεινή και την προστασία των δοντιών.