Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου), αφιέρωσαν την εβδομάδα από 12 έως16 Οκτωβρίου 2015 σε δράσεις που στόχο είχαν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγιεινής διατροφής.
Πιο αναλυτικά, στην Α΄ τάξη οι μαθητές διάβασαν δύο λογοτεχνικά βιβλία σχετικά με τη διατροφή («Ο Δαρείος», «Τρώω σωστά;»), συζήτησαν για το ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες πρέπει να αποφεύγουν και, τέλος, έκοψαν, κόλλησαν και χρωμάτισαν την πυραμίδα τής διατροφής.
Στο μάθημα τής Μελέτης Περιβάλλοντος επεξεργάστηκαν το βιβλίο «Οι θησαυροτροφές» και έμαθαν να τρώνε σωστά: γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, αβγά. Στη συνέχεια, συζήτησαν για τα αγαπημένα τους φαγητά και γλυκά, τα οποία ζωγράφισαν. Τέλος, σχεδίασαν τις υγιεινές και τις ανθυγιεινές τροφές, ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα τής σωστής διατροφής στη ζωή μας.
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης πήραν υγιεινό πρωϊνό στα τραπεζάκια τής αυλής με γάλα, δημητριακά, φρούτα, μέλι, σπιτικό κέικ κ.ά. και γεύτηκαν κουλλουράκια με ηλιόσπορους, στο πλαίσιο τού διαθεματικού προγράμματος τής τάξης. Έφτιαξαν την πυραμίδα τής υγιεινής διατροφής στον διαδραστικό πίνακα και δημιούργησαν πιάτα με διάφορα προϊόντα από όλες τις ομάδες τροφών σε ένα διαδραστικό παιχνίδι για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, μελέτησαν σχετικά κείμενα, έφτιαξαν την αλφαβήτα τής διατροφής και έπαιξαν και γέλασαν προσπαθώντας να ανακαλύψουν αινίγματα φρούτων και λαχανικών.
Ακόμη, στο μάθημα τής Μελέτης Περιβάλλοντος, άκουσαν από τη δασκάλα τους κ. Μαρία Αθανασίου την ιστορία τού βιβλίου «Ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια Βιταμίνη», διασκέδασαν και κατανόησαν τη σημασία τής κυρίας "Καλής Υγείας" στη ζωή μας. Τέλος, έγραψαν ένα ημερολόγιο για τα φρούτα και τα λαχανικά που έτρωγαν καθημερινά για μία εβδομάδα. Έτσι, συνειδητοποίησαν την αξία που έχουν τα φρούτα και οι σαλάτες στην υγιεινη διατροφή που μας κάνει γερούς και δυνατούς.