Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στις 27 Οκτωβρίου 2015, και ώρα 11.30, στο θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός ιστορικής μνήμης και τιμής στους αγωνιστές τού πολέμου και τής Εθνικής Αντίστασης 1940-1944. Ο εφετινός εορτασμός τού Α΄ Αρσακείου - Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης είχε τον γενικό τίτλο «Τα Ελληνόπουλα στη σκιά τού πολέμου 1940-1944» και ήταν αφιερωμένος στη ζωή και τη δράση των παιδιών εκείνης τής ηρωικής εποχής.
Η εορτή ξεκίνησε με την καθιερωμένη παράδοση τής σημαίας στους αριστεύσαντες μαθητές τής Στ΄ τάξης και ακολούθησε ο όρκος των σημαιοφόρων.
Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος τής ημέρας από τη δασκάλα κ. Ζέτα Παπανδρέου, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα τής εποχής και τον βαθύτερο συμβολισμό τους για τους σημερινούς Έλληνες.
Αμέσως μετά τα παιδιά τής Στ΄ τάξης ενσάρκωσαν στη σκηνή τους μικρούς ήρωες τού πολέμου και τής κατοχής. Τα θεατρικά δρώμενα περιελάμβαναν στιγμιότυπα από τον αποχαιρετισμό των φαντάρων που έφευγαν για το μέτωπο, τα γράμματα που γράφονταν στους πολεμιστές, τον εορτασμό των νικών τού ελληνικού στρατού και εικόνες από τα συσσίτια τής κατοχής και την οργάνωση αντιστασιακών ομάδων εναντίον των κατακτητών.
Στον επίλογο παρουσιάζονταν τα σύγχρονα Ελληνόπουλα ως κομιστές τού μηνύματος τής ειρήνης, τής ελπίδας και τής προόδου για ένα καλύτερο αύριο.
Η θεματολογία τής εορτής βασίστηκε σε αποσπάσματα από ιστορικά - λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία είχαν προηγουμένως μελετήσει και επεξεργαστεί οι μαθητές τής Στ΄τάξης με τη βοήθεια των δασκάλων τους.
Τα θεατρικά δρώμενα πλαισίωσε με επίκαιρα τραγούδια τής εποχής η χορωδία των μαθητών τού Β΄ Αρσακείου- Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης.
Την επιλογή, διασκευή και δραματοποίηση των κειμένων επιμελήθηκαν η Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου- Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κ. Ελισάβετ Βιτζηλαίου και οι δάσκαλοι τής Στ΄ τάξης κ. Μαίρη Παπαχλιμίντζου και Ανδρέας Κεφαλληνιάδης.
Τη θεατρική διδασκαλία και επιμέλεια τής παράστασης είχε η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Αγγελική Ζάχου. Την οργάνωση τής χορωδίας και τής ορχήστρας είχε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Κορίνα Λασκαρίδου.
Την επιμέλεια τού ήχου είχε η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Ελισάβετ Βατουσιανού.
Τα σκηνικά δημιούργησε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Μαρίνα Κοράκη.
Τέλος, τη δημιουργία των σκιών, που συνόδευαν τα θεατρικά δρώμενα, επιμελήθηκε η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Άννα Κολτσιδοπούλου.
Την εορταστική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος τής Φ.Ε. κ. Κορρές, η Επόπτρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου, η Συντονίστρια των Θετικών Μαθημάτων τής Φ.Ε. κ. Σόφη Σταθοπούλου, παλαιότεροι Διευθυντές των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων και πλήθος γονέων,   που ήρθαν για να τιμήσουν την εορτή και να καμαρώσουν τα παιδιά τους.