Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 η κ .Κατερίνα Τζαβάρα, συγγραφέας τής σειράς των βιβλίων «Μαγικές διαδρομές στην τέχνη», εκδόσεις Διάπλους, επισκέφθηκε το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης. Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης, με την επιμέλεια των δασκάλων τους κ. Λ. Λουκαδάκου και κ. Λ. Πανούση, είχαν μελετήσει ήδη στο μάθημα τής Φιλαναγνωσίας ένα από τα βιβλία της, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Γεώργιο Σεφέρη. Γνώριζαν την ιστορία των limerics (μικρά αστεία ποιήματα) και είχαν φτιάξει αρκετά παρόμοια.
Δυο μεγάλα καλλιγραφήματα με θέμα τη φιλία διακοσμούσαν τους τοίχους τής ομαδοσυνεργατικής αίθουσας, όπου τα παιδιά επεφύλαξαν στη συγγραφέα θερμή υποδοχή.
Περίμεναν με ανυπομονησία να μιλήσουν μαζί της για ποίηση και να της δείξουν τις ομαδικές εργασίες που είχαν ετοιμάσει για τη ζωή και το έργο τού Σεφέρη. Εκείνη τους μίλησε για την ξενιτιά και τα συναισθήματα που γεννά ο γυρισμός ενός ξενιτεμένου στην πατρίδα του. Άλλωστε αυτός ήταν και ο τίτλος ενός ποιήματος που επεξεργάστηκαν. Μια μελωδία έδωσε έμπνευση για δημιουργική γραφή και νέα ποιήματα άρχισαν να παράγονται στο λεπτό.
Στο τέλος όλοι μαζί στην αίθουσα Μουσικής και με τη συνοδία τού πιάνου τραγούδησαν δυο μελοποιημένα ποιήματα τού Σεφέρη.
Μια ιδιαίτερη ημέρα τής σχολικής χρονιάς, αφιερωμένη στις τέχνες, είχε μόλις γίνει πραγματικότητα και όλοι θα την θυμούνται με χαρά.