Εκτύπωση
Οι μαθητές τού Γ΄1 τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία».
Τα "Οικολογικά Σχολεία" είναι ένα καταξιωμένο πρόγραμμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, μέσω τού οποίου οι μαθητές αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και αξίες απαραίτητες για να αλλάξουν το βιώσιμο - αειφορικό μέλλον. Η θεματική ενότητα που επέλεξαν οι μικροί μαθητές είναι η ανακύκλωση - σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
Στόχος τής ενότητας είναι τα παιδιά να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα τής ανακύκλωσης για τη ζωή μας και το περιβάλλον και να προβληματιστούν για την έλλειψη κάποιων υλικών. Παράλληλα είναι ανάγκη να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική τους συνείδηση και να μάθουν να σέβονται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Ταυτόχρονα θα γνωρίσουν την αξία τής συνεργασίας και τής ομαδικότητας, αφού θα εργάζονται σε ομάδες κατά τη διάρκεια τού προγράμματος.
Τα παιδιά ξεκίνησαν δημιουργώντας έναν "οικοκώδικα", δηλαδή ένα σύνολο γενικών κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς για το σχολείο και το σπίτι. Μέσα στον "οικοκώδικα " τίθεται η ηθική διάσταση των ζητημάτων και κωδικοποιούνται οι αξίες τής σχολικής ζωής. Προβάλλονται οι ιδέες και οι προσδοκίες μαθητών και εκπαιδευτικών και φυσικά επικυρώνεται η δέσμευση τής σχολικής κοινότητας στους στόχους τού προγράμματος.
Ακολούθως κατασκεύασαν αφίσες για να προωθήσουν την αναγκαιότητα τής ανακύκλωσης και στους χώρους τού Σχολείου.
Προμηθεύτηκαν κάδους για να την περισυλλογή απορριμμάτων κατάλληλων για ανακύκλωση, όπως χαρτιιών , πλαστικών μπουκαλιών  και αλουμινένιων κουτιών.
Συλλέγουν καπάκια με σκοπό να τα προσφέρουν για φιλανθρωπικό σκοπό (όταν συλλέξουν 10.000 καπάκια θα μπορέσουν να τα προσφέρουν για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου).
Στο μάθημα των Καλλιτεχνικών, τέλος, εκφράστηκαν μέσω τής τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά. Συγκεκριμένα κατασκεύασαν μικρά δέντρα από πλαστικά μπουκάλια και χαρτί, επίσης έφτιαξαν πανέμορφες χάρτινες, χρωματιστές πεταλούδες από ρολά χαρτιών υγείας, συνειδητοποιώντας πως τίποτα δεν πάει χαμένο και ότι όλα έχουν μια δεύτερη χρήση.