Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης (11 Φεβρουαρίου) αποτέλεσε για τους μαθητές τού Ε΄2 τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης την αφορμή διεξαγωγής μιας σειράς διδακτικών δράσεων που αποσκοπούσαν στην υπενθύμιση των κινδύνων τής χρήσης τού διαδικτύου και των τρόπων προστασίας από αυτούς.
Αρχικά, έγινε μια συζήτηση κατά την οποία οι μαθητές διατύπωναν ερωτήματα και έδιναν απαντήσεις. Υπογραμμίστηκαν οι βασικοί κανόνες, αν και ήταν σε όλους λίγο - πολύ γνωστοί. Το μεγαλύτερο κέρδος τού διαλόγου, όμως, ήταν η επισήμανση των ίδιων των παιδιών ότι δεν είναι αρκετοί από μόνοι τους οι θεωρητικοί κανόνες, αν δεν ακολουθούνται από πρακτική εφαρμογή.
Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν ποικίλα έργα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση, διαφορετικής δομής και ανάπτυξης. Διαβάστηκαν κείμενα, εκτέθηκαν ατομικές κατασκευές - εργασίες σε χαρτόνι και προβλήθηκαν παρουσιάσεις power-point, εμπνευσμένες από τα ίδια τα παιδιά. Το σύνολο αυτών των έργων εξέθετε τον ευρύτερο προβληματισμό και τα έντονα συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου και θυμού, που δημιουργεί στα παιδιά η συνειδητοποίηση των κινδύνων.
Η εποικοδομητική διαδικασία αυτού τού σύντομου διδακτικού κύκλου  περιελάμβανε και την προβολή μικρών μαγνητοσκοπημένων αποσπασμάτων. Ειδικά το εκπαιδευτικό βίντεο τής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποτυπώθηκε στη συνείδηση των παιδιών, μέσω και λόγω τής εύστοχης, ειλικρινούς και κατανοητής προσέγγισης τού ζητήματος. Η συνολική στάση και σοβαρότητα τής τάξης, καθόλη τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων, και ειδικά κατά τη συζήτηση που έγινε, εξέπεμψε μήνυμα γνώσης και ελπίδας.
Οι μαθητές φάνηκαν ενημερωμένοι και ψύχραιμοι, ικανοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την απαιτούμενη προσοχή. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, όπως και οι ίδιοι επεσήμαναν, δεν αρκεί μόνο η θεωρητική κατάρτιση.
Για τον λόγο αυτό, χωρίς ακραίο έλεγχο ή πανικό, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς είναι καλό να επεκτείνουν την προσπάθεια πρόληψης πέραν τής συγκεκριμένης παγκόσμιας ημέρας ή τού συγκεκριμένου αφιερώματος, έτσι ώστε οι κανόνες να γίνουν τρόπος ζωής και η θεωρία να γίνει πράξη.