Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 οι μαθητές όλων των τάξεων τού A΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στο μάθημα τής Αγγλικής Γλώσσας, γνώρισαν μέσα από μια ποικιλία δράσεων και δραστηριοτήτων την ιστορία τού Αγίου Πατρικίου και πώς εορτάζεται αυτή η ημέρα κάθε χρόνο στην Ιρλανδία αλλά και σε πολλές αγγλόφωνες χώρες.
Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν χριστιανός ιεραπόστολος και θεωρείται προστάτης άγιος τής Ιρλανδίας. Άσκησε τα ιεραποστολικά και τα επισκοπικά του καθήκοντα το δεύτερο μισό τού 5ου αιώνα. ΄Ηταν αυτός που έφερε και δίδαξε τον Χριστιανισμό στην Ιρλανδία. Χρησιμοποίησε το τριφύλλι -που στις μέρες μας αποτελεί το εθνικό έμβλημα τής Ιρλανδίας- για να διδάξει την τριαδικότητα τού Θεού, δηλ. τον τρόπο με τον οποίο ο Θεός αποκαλύπτεται στον κόσμο με τρεις υποστάσεις: Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Οι μικροί μαθητές τής Α΄ τάξης έμαθαν και τραγούδησαν το τραγούδι τής ημέρας και ζωγράφισαν το τριφύλλι, που αποτελεί και το εθνικό έμβλημα τής Ιρλανδίας. Οι μαθητές τής Β΄ τάξης έφτιαξαν το "βιβλιαράκι"-αφιέρωμα στην ημέρα και συμμετείχαν με τραγούδια. Στην Γ΄ τάξη οι μαθητές, μέσα από μια απλή παρουσίαση τής ιστορίας τού Αγίου Πατρικίου, των μύθων και των μικροσκοπικών ξωτικών που συνδέονται με την ημέρα, τραγούδησαν, έπαιξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και έφτιαξαν τον δικό τους leprechaun. Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με τον St Patrick, κατασκεύασαν doorknob hangers και έκαναν διασκεδαστικά κουίζ ακούγoντας παραδοσιακή ιρλανδική μουσική.
Στόχος τού αφιερώματοςήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με στοιχεία τού πολιτισμού και τής κουλτούρας των λαών των αγγλόφωνων χωρών και να γνωρίσουν ένα μικρό κομμάτι τής ιστορίας και τής καθημερινότητάς τους.