Εκτύπωση
Η Ε΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, στο πλαίσιο τής Φιλαναγνωσίας κατά τη διάρκεια τού β΄ τριμήνου, επεξεργάστηκε το βιβλίο τού Γρηγόρη Χαλιακόπουλου "Το ταξίδι τού Φερεϋντούν", εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), στις 18 Απριλίου 2016 οι μαθητές προσκάλεσαν στην τάξη τον συγγραφέα, ο οποίος τους μίλησε για τον Πέρση ποιητή Φερεϋντούν, τον άνθρωπο που ήξερε να μάχεται και να δίνει με τη γραφή του το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στους τόπους που έζησε.
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος τους ανέφερε πολλά στοχεία για τη ζωή και τις αξίες τού Πέρση διανοούμενου, για το πλούσιο διανοητικό έργο του, όπως, επίσης, και για τον φιλικό αλλά και πνευματικό δεσμό του με σημαντικούς Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, η Μαρία Ιορδανίδου, η Κική Δημουλά και ο Τίτος Πατρίκιος.
Στη συνέχεια τής εκδήλωσης οι μαθητές και των δύο τμημάτων παρουσίασαν δρώμενα βασισμένα στη ζωή τού ποιητή εμπνευσμένα από το συγκεκριμένο βιβλίο και από μεταφρασμένα στα Ελληνικά ποιήματά του.
Επίσης, το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που άλλοτε η βία τού πολέμου και άλλοτε η οικονομική κρίση αναγκάζει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τόπο διαμονής τους και να αναζητήσουν μια καινούργια πατρίδα, ευαισθητοποίησε τους μαθητές με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν εργασίες που αφορούσαν στους δρόμους τής προσφυγιάς και τής μετανάστευσης που έχουν ακολουθήσει στο πέρασμα τού χρόνου Έλληνες και αλλοδαποί συνάνθρωποί μας.