Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 οι μαθητές τής Γ΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους, παρουσίασαν το διαθεματικό τους πρόγραμμα με θέμα «Σαν χτυπήσει το κουδούνι».
Αφορμή για την επιλογή τού θέματος και την εκπόνηση τού προγράμματος αποτέλεσε η επιθυμία να αποκτήσουν οι μαθητές κριτική σκέψη και ταυτόχρονα να θεωρήσουν τον εαυτό τους αναπόσπαστο μέλος τής κοινωνίας, επειδή οι συνθήκες για την ανάπτυξη τής ανθρώπινης δραστηριότητας μπορούν να δημιουργηθούν μόνο σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις.
‘Έτσι λοιπόν, μέσα από πολλές δράσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια όλου τού έτους, τα παιδιά γνώρισαν την εκπαιδευτική πραγματικότητα σε άλλα μέρη τού κόσμου αναπτυγμένα και μη, μελέτησαν τις συνθήκες εκπαίδευσης σε άλλες εποχές, ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα, έμαθαν για την ιστορία τού Σχολείου τους, αλλά παράλληλα έκαναν τα δικά τους βήματα για το σχολείο τού μέλλοντος.
Όλη αυτή την ομαδική τους προσπάθεια την ξετύλιξαν μπροστά στους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και φίλους που κατέκλυσαν την αίθουσα, στην οποία έγινε η παρουσίαση τους.
Όλοι μαζί άκουσαν κλασική μουσική που έπαιξαν οι μικροί μαθητές και τραγούδησαν παλιά παιδικά τραγουδάκια που διασκέδασαν τους μικρούς και θύμισαν στους μεγάλους τα παιδικά τους χρόνια.