Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Η ανάπτυξη φιλικής σχέσης ανάμεσα στο παιδί και την ανάγνωση αποτελεί ποιοτικό μέσο εξερεύνησης και κατανόησης τής ζωής. Ο φίλος τής ανάγνωσης μοιραία γίνεται φίλος τής γνώσης και τελικά τής συνέχειας τής ζωής, διατηρώντας αμείωτο τον αρχικό παιδικό ενθουσιασμό για την εξερεύνηση τού νέου.
Σε μια προσπάθεια ανάπτυξης αυτής τής σχέσης, οι μαθητές τής Ε΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Κατερίνας Ταταράκη, το Α΄ τρίμηνο τού 2016 επεξεργάστηκαν το βιβλίο «Ο κήπος τού Ματίς» (εκδόσεις Μέλισσα), αναλύοντας και κατανοώντας τόσο την τεχνική όσο και τη φιλοσοφική ιδιαιτερότητα τού πρωτοπόρου καλλιτέχνη.
Στην απόκτηση και εδραίωση μιας στάσης φιλαναγνωσίας πρωτεύουσα σημασία έχουν οι δημιουργικές εργασίες των παιδιών. Και επειδή η πράξη προηγείται τής θεωρίας και η δημιουργία εδραιώνει τη μάθηση, οι μαθητές θέλησαν να δοκιμάσουν τον ιδιαίτερο εκφραστικό τρόπο τού Ματίς, δημιουργώντας ένα δικό τους εικαστικό έργο. Σε ένα πολύχρωμο ταμπλό, που ετοίμασαν με τη μέθοδο τού κολλάζ, προσπάθησαν να μιμηθούν την τεχνική τού καλλιτέχνη, αποτυπώνοντας ένα από τα έργα του. Εμβόλιμα, ανάμεσα στις εικόνες, έγραψαν σχετικές προσωπικές σκέψεις και ποιήματά τους.
Βλέποντας το αποτέλεσμα από κοντά, διαπίστωνε κανείς την ιδιαιτερότητα κάθε μονάδας. Κι ύστερα, βλέποντας το αποτέλεσμα από απόσταση, συνειδητοποιούσε την ομορφιά τής αρμονικής προσαρμογής κάθε ιδιαιτερότητας στο σύνολο. Στο σύνολο των φιλαναγνωστών τού Ε΄1!