Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Τη Δευτέρα 28 Nοεμβρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης επισκέφθηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, στην περιοχή τής Πλάκας.
Η συγκεκριμένη εξόρμηση πλαισιώθηκε από δύο άξονες. Αρχικά, τα παιδιά ενεπλάκησαν σε μια ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα, αρωγοί τής οποίας αποτέλεσαν οι υπεύθυνοι προγράμματος τού μουσείου. Μέσα από αυτή τη συνεργασία οι μαθητές μας κλήθηκαν να παίξουν ρόλους, οι οποίοι έφερναν στην επιφάνεια στιγμές όχι μόνο από την καθημερινότητα των μαθητών τού σχολείου τού παρελθόντος αλλά και τού εκπαιδευτικού του προσωπικού. Οι δραστηριότητες περιλεάμβαναν αναπαράσταση μαθήματος, σκηνές από διαλείμματα στα προαύλια εκείνης τής εποχής, καθώς και διαφημίσεις που επηρέαζαν τους μαθητές τότε.
Στη συνέχεια, οι μικροί μας εξερευνητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι 50 χρόνια πίσω και να δουν σκηνές και γεγονότα που λάμβαναν χώρα στο σχολείο τής δεκαετίας τού '60.
Τη συγκεκριμένη προσπάθεια πλαισίωσαν με τον καλύτερο τρόπο οι υπεύθυνες τού μουσείου, οι οποίες έδωσαν πληθώρα πληροφοριών στα παιδιά για ποικίλα θέματα, όπως πώς γινόταν το μάθημα τότε, ποιες ήταν οι τιμωρίες που επιβάλλονταν στους μαθητές και, γενικότερα, πώς διαμορφωνόταν από διαφόρους παράγοντες η σχέση δασκάλου και μαθητή.
Επίσης, τα παιδιά μας φόρεσαν ποδιές για να δουν στην πράξη ένα κομμάτι τής καθημερινότητας των  τότε μαθητών και πραγματοποίησαν κατασκευές αντικειμένων που έβρισκε κανείς στη σχολική αίθουσα τού παρελθόντος.
Σε αυτή την εκδρομή τα παιδιά είχαν την τύχη να αποκομίσουν πολύ σημαντικές εμπειρίες αλλά και να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια όχι μόνο τις σημαντικότατες διαφορές ανάμεσα στο σχολείο τού χθες με το σχολείο τού σήμερα, αλλά και την πολύτιμη προσπάθεια που γίνεται από τον σημερινό εκπαιδευτικό για τη διαμόρφωση τής ταυτότητας τους.