Εκτύπωση
Μιλούν τα αγάλματα; Ζωντανεύουν τις νύχτες; Χορεύουν; Τραγουδούν; Δακρύζουν; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που γεννήθηκαν στους μαθητές τής Στ΄2 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης καθώς ξεκίνησαν να διαβάζουν, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Λ. Πανούση, το βιβλίο τής Αγγελικής Δαρλάση «Όταν έφυγαν τα αγάλματα».
Η συγγραφέας επισκέφθηκε το Σχολείο στις 29 Νοεμβρίου 2016, προσκεκλημένη των μαθητών, οι οποίοι είχαν μελετήσει στο μάθημα τής Φιλαναγνωσίας το αξιόλογο αυτό αντιπολεμικό παιδικό μυθιστόρημα. Μέσα από τις σελίδες του γνώρισαν την αληθινή ιστορία τής απόκρυψης των αγαλμάτων και όλων των εκθεμάτων τού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών την περίοδο τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, «στη μοναδική κιβωτό τού κόσμου όπου θα μπορούσαν να παραμείνουν ασφαλή, δηλ. στο χώμα». Παράλληλα παρακολούθησαν τη ζωή τής Αγγελίνας και τού Τίκο, δύο παιδιών που βίωναν τον πόλεμο, και συγκινήθηκαν από την αγάπη τους για την εθνική μας κληρονομιά.
Οι μαθητές υποδέχθηκαν τη συγγραφέα στην αίθουσα Θεατρικής Αγωγής. Συνομίλησαν μαζί της και έλυσαν τις απορίες τους σχετικά με την επιλογή τού θέματος τού βιβλίου της. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ζητήματα όπως η διαφορετικότητα, η φιλία, η ανθρωπιά.
Στη συνέχεια μια ομάδα παιδιών -ντυμένα με λευκά πουκάμισα- παρίσταναν τα αγάλματα τού Μουσείου, που ζωντάνεψαν εκεί μπροστά στα μάτια τής συγγραφέως σε ένα θεατρικό δρώμενο, το οποίο επιμελήθηκε η θεατρολόγος κ. Α. Κολτσιδοπούλου. Οι υπόλοιπες ομάδες τής τάξης παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν εκπονήσει για τα αγάλματα, την ιστορία τού Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και για τα νεοκλασικά σπίτια που κοσμούσαν την Αθήνα την εποχή του πολέμου.
Τέλος τα παιδιά προσέφεραν στην κ. Δαρλάση ένα συμβολικό δωράκι και εκείνη υπέγραψε τα βιβλία τους «για να τη θυμούνται και να ονειρεύονται».