Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
"Σχηματίζοντας τη ζωή μας!"
Εσείς σχήματα ωραία…
Εσείς σχήματα αιώνια…
Βγείτε από τη Γεωμετρία
και ελάτε στη ζωή μας…"

Οι μαθητές  τού Ε’1 τμήματος τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Κατερίνας Ταταράκη, στο πλαίσιο τής εφετινής διαθεματικής εργασίας που αφορά στη συμβολική και ουσιαστική σχέση των γεωμετρικών σχημάτων με τη ζωή, κατά το πρώτο τρίμηνο, εξερεύνησαν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τη σχέση τής εικαστικής τέχνης με τη φύση.
Ένα τέτοιο διαθεματικό δεν θα μπορούσε να αφήσει αναξιοποίητα τα έργα των μεγάλων εξπρεσιονιστών ζωγράφων, που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον τα σχήματα ως βασικό δομικό υλικό των έργων τους.
Τα παιδιά, αφού ανέλυσαν τις τεχνικές των Πάουλ Κλέε, Βασίλι Καντίνσκι και Πητ Μοντριάν, στη συνέχεια ανέπτυξαν δικές τους αντίστοιχες δημιουργίες.
Και ύστερα τη διαθεματική σκυτάλη πήρε η μελέτη τής φύσης. Κύκλοι ζωών, όντων και ειδών. Ο θαυμαστός κύκλος τού νερού. Κύκλοι στον χρόνο, στις  εποχές και το έτος. Μα και τρίγωνα: ο τρίγωνος σχηματισμός τής πτήσης των αποδημητικών πουλιών, η τρίγωνη μορφή τού Δέλτα τού ποταμού. Και τέλος βεβαίως η θαυμαστή γραμμή τού ορίζοντα. Εκεί, κάπου μακριά και μέσα μας, όπου ενώνονται τα δύο μπλε... Η γη και ο ουρανός, ο άνθρωπος και ο Θεός.
Ο εκπαιδευτικός στόχος τής συγκεκριμένης  δράσης μπορεί να περιγραφεί με τη φράση: «Μαθαίνοντας μαθητές να μαθαίνουν μαθητές». Τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες, επέλεξαν ένα από τα παραπάνω θέματα και ανέλαβαν να γίνουν εκείνα δάσκαλοι των συμμαθητών τους.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι μαθητές ανέπτυξαν και παρουσίασαν μάλιστα με τέτοιο τρόπο το υλικό τους  που σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν και δάσκαλοι των δασκάλων τους!