Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Θέτοντας ερωτήματα όπως: "τα παιδιά μπορούν να συλλάβουν θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα;", "είναι δυνατόν να στοχάζονται πάνω στο μεταφυσικό πρόβλημα του μη όντος;", "θα συζητούσαν ποτέ για τις συμβάσεις τής κοινωνικής ζωής;", "έχουν την ικανότητα να ανταλλάξουν επιχειρήματα για το πρόβλημα τής αισθητηριακής αντίληψης;", οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης ξεκίνησαν, το φθινόπωρο τού 2016, την επεξεργασία τού προγράμματος φιλοσοφίας «Φιλοσοφία για παιδιά», με τις δασκάλες τους κ. Ζ. Παπανδρέου και K. Ταταράκη και με τη συντονίστρια τού προγράμματος κ. Άννα Ντιντή.
Στην πρώτη συνάντηση τα παιδιά βούτηξαν στα βαθιά, διερευνώντας και συζητώντας αν είναι εφικτό να συλλάβουν το «τίποτα». Πόσες φορές δεν λέμε στην τρέχουσα καθημερινότητά μας «δεν θέλω να κάνω τίποτα σήμερα!». Οι "μικροί φιλόσοφοι" αναρωτήθηκαν: "Γίνεται όμως αυτό; Μπορούμε, έστω για ένα λεπτό, να μην κάνουμε τίποτα;", "Κι αν όχι, γιατί;", "Μπορούμε να το σκεφτούμε το τίποτα;". Πολύ γρήγορα τα παιδιά κατάλαβαν ότι πίσω από τις καθημερινές τετριμμένες φράσεις μπορεί να κρύβονται απαιτητικά λογικά προβλήματα και σπουδαία φιλοσοφικά ζητήματα και άρχισαν να εκφράζουν τις ιδέες τους, να διαφωνούν, να εμβαθύνουν και να σκέφτονται από την αρχή όσα θεωρούμε αυτονόητα και δεδομένα. Άρχισαν, με δυο λόγια, να κάνουν τη δουλειά ενός φιλοσόφου.
Στην επόμενη συνάντηση ασχολήθηκαν με το πρόβλημα τής αισθητηριακής αντίληψης και την απαίτηση τής ενεργητικής ακρόασης σε έναν διάλογο. Τι σημαίνει άραγε στ' αλήθεια η φράση «σε ακούω»; Τι είδους εμπειρία είναι, πώς συμμετέχει το σώμα και ο νους σε αυτήν και πώς εξασφαλίζεται η πρόσβαση στη σκέψη τού άλλου; Πώς παρεμβαίνουν οι δικές μας αντιλήψεις σε όσα ακούμε; Και γιατί ο διάλογος είναι κάτι διαφορετικό από παράλληλους μονολόγους;
Στην τελευταία συνάντηση λίγο πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με φιλοσοφική διάθεση διαπίστωσαν ότι κάθε χρόνος τελειώνει με γιορτινά έθιμα, με πράξεις που αποκτούν το νόημά τους μέσα από τον συμβολισμό και την επανάληψη. Ποιες ανθρώπινες ανάγκες όμως εκφράζουν; Τι ουσιαστικό μπορεί να κρύβουν οι συμβάσεις των γιορτών; Γιατί δεν γιορτάζουν τα ζώα; Με τέτοια ερωτήματα πέρασαν τη χριστουγεννιάτικη φιλοσοφική συνάντηση παίζοντας και συζητώντας, προετοιμαζόμενα για καινούργιες φιλοσοφικές περιπέτειες τη νέα χρονιά και ευχήθηκαν σε όλους «Έρρωσθε και φιλοσοφείτε».