Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά τής Σχολικής Βίας και τού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), οι μαθητές τής Α´ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, μαζί με τις δασκάλες τους κ. Ν. Παπαφιτσώρου και Ε. Πάτκα, αφιέρωσαν ολόκληρη την εβδομάδα από 6 έως 10 Μαρτίου 2017 σε δράσεις σχετικές με το θέμα αυτό.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα παρακολούθησαν παρουσιάσεις power point σχετικά με τη φιλία, τη σημασία των φίλων στη ζωή τους αλλά και τη στάση που πρέπει να κρατούν απέναντι στους φίλους τους.
Την Τρίτη, ερεύνησαν πιο αναλυτικά το ζήτημα τής σχολικής βίας (τι είναι, πότε το συναντάμε, με ποιες μορφές εμφανίζεται, ορθοί τρόποι αντιμετώπισης) μέσω τής προβολής σχετικών βίντεο αλλά και συζητώντας.
Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, διάβασαν και επεξεργάστηκαν το βιβλίο «Η Μόνα πάει σχολείο» και με απλό και κατανοητό τρόπο γνώρισαν μια μορφή σχολικής βίας και έμαθαν μέσα από την ιστορία τής Μόνας, της μικρής χελώνας, πώς να αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα με τη βοήθεια πάντα και των ενηλίκων (δασκάλων, γονέων).
Την Πέμπτη τους επισκέφθηκαν οι μαθητές τής Στ΄ τάξης και, σε μια κοινή δράση αφιερώμενη στην ημέρα κατά τής σχολικής βίας, τους βοήθησαν μέσα από συζήτηση να εκφράσουν τι είναι εκείνο που τους ενοχλεί στους φίλους τους, αλλά και τι είναι εκείνο που τους αρέσει να κάνουν μαζί τους. Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο γιατί οι απόψεις τους τοποθετήθηκαν σε δύο τεράστια χάρτινα ανθρωπάκια, ένα χαρούμενο με αυτά που τους αρέσουν και ένα λυπημένο με αυτά που τους ενοχλούν.
Τέλος, την Παρασκευή συζήτησαν και δημιούργησαν συνθήματα κατά τής σχολικής βίας, τα οποία και κατέγραψαν στο τετράδιο τής Γραπτής Έκφρασης: "Όχι στη βία, ναι στη φιλία", "Όχι στις βρισιές, ναι στις αγκαλιές", "Όχι στον χλευασμό, ναι στον σεβασμό", "Δεν αντέχεις άλλο; Μίλα σε έναν μεγαλο!" κ.ά.