Εκτύπωση
Οι μαθητές τής Α΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης μεταμορφώθηκαν σε μικρούς μηχανικούς και στις 24 Οκτωβρίου 2017, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Γιώτας Κοσμοπούλου, εξερεύνησαν τους πύργους στο πλαίσιο τού διαθεματικού προγράμματος «Το αλφαβητάρι τού μικρού μηχανικού» που υλοποιείται στην τάξη την εφετινή σχολική χρονιά.
Κατά την ανάγνωση και την επεξεργασία τού βιβλίου «Ένα λιοντάρι στο Παρίσι» τής Beatrice Alemagna, από τις εκδόσεις Κόκκινο, στις ώρες τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας, το ενδιαφέρον των παιδιών κέντρισε ο πύργος τού Άιφελ. Οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο σχετικό με την κατασκευή του στον διαδραστικό πίνακα τής τάξης και γνώρισαν πύργους από όλο τον κόσμο και τη λειτουργία τους.
Ακολούθησε σειρά από δραστηριότητες που βασίζονταν στη διδακτική μεθοδολογία τής επίλυσης προβλήματος και αξιοποιούσαν αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική. Τα παιδιά κλήθηκαν να δώσουν λύση σε μια σερά «προκλήσεων» με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο. Συγκεκριμένα, μέσα από διαδικασία πέντε βημάτων (αναρρωτιέμαι, φαντάζομαι, σχεδιάζω, κατασκευάζω, βελτιώνω) τα παιδιά δημιούργησαν τους δικούς τους πύργους, χρησιμοποιώντας καθορισμένο αριθμό από διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά, δίνοντας λύση στο πρόβλημα που τους παρουσιαζόταν λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαίτερες παραμέτρους κάθε φορά.
Οι μαθητές συνεργάστηκαν, σκέφτηκαν κριτικά και δημιουργικά, αλλά πάνω απ' όλα διασκέδασαν ξεκινώντας με χαμόγελο το ταξίδι τους στον κόσμο τής ανακαλυπτικής γνώσης ως μικροί μηχανικοί.