Εκτύπωση
Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη στη Βιβλιοθήκη. Αφορμή ήταν η παρουσίαση του βιβλίου-αφιερώματος στην τέχνη του με τίτλο «Τα φαντάσματα», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, το οποίο είχε αποτελέσει βασικό αντικείμενο μελέτης στο μάθημα τής Φιλαναγνωσίας, καθώς και πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας. Μαζί με τον κ. Παπαγιάννη ήταν και η συγγραφέας τού βιβλίου Έλσα Μυρογιάννη.
Οι μαθητές επεφύλασσαν αρκετές εικαστικές εκπλήξεις, που άλλες παρουσίασαν και άλλες χάρισαν στον δημιουργό. Εμπνεόμενοι από την εντυπωσιακή και πρωτότυπη τεχνοτροπία τού καλλιτέχνη, είχαν προετοιμάσει ποιοτικά χειροτεχνήματα με διάφορα υλικά. Όμως η μεγαλύτερη έκπληξη και ηθική διδαχή ήρθε από τους ίδιους τους προσκεκλημένους. Έχοντας δει τα έργα του να περιοδεύουν στα μεγαλύτερα μουσεία τής Ελλάδας και του εξωτερικού και έχοντας αποκτήσει τη διεθνή αναγνώριση, ο καταξιωμένος γλύπτης, μαζί με την κ. Μυρογιάννη, αφού παρουσίασαν το έργο τους, αφέθηκαν σε ένα περιβάλλον βαθιά συγκινησιακό και ειλικρινές. Αναπόλησαν και μοιράστηκαν με τα παιδιά στιγμές απλές και τρυφερές, που έφταναν μέχρι τα παιδικά τους χρόνια.
Τα παιδιά καθοδήγησαν οι δασκάλες τους κ. Λουκία Λουκαδάκου και Κατερίνα Ταταράκη,

Ο κ. Παπαγιάννης έγραψε για τη συνάντησή τους με τους μαθητές:
«Δεν ξέρω από πόσο μακριά μου έρχονται οι μορφές αυτές [των δημιουργημάτων του]. Δεν ξέρω να πω τι ακριβώς εκφράζουν, αν είναι θεοί ή δαίμονες, αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες τής Ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι τού Γένους, φαντάσματα τού νου ή εφιάλτες.
Πιθανόν να είναι κάτι από όλα αυτά…»