Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄2 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Κατερίνας Ταταράκη, ολοκλήρωσαν την εφαρμογή τού προγράμματος S.T.E.A.M. (Science,Technology, Engineering, Arts & Mathematics – S.T.E.A.M.). Πρόκειται για ένα εγχείρημα που, όπως αναφέρεται στη σχετική διακήρυξη, «καταφέρνει και συνδυάζει τα πεδία αυτά σε μία λέξη, ή καλύτερα σε μία ιδέα. Σε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και να γευτούν το μέλλον τής μάθησης σε όλες της τις διαστάσεις.»
Σε σειρά δίωρων μαθημάτων, κινούμενα σε αυτή την κατεύθυνση, τα παιδιά οραματίστηκαν και πραγματοποίησαν την κατασκευή τού δικού τους αγωνιστικού αυτοκινήτου, «τής φόρμουλας τού Ε΄2». Η αρχική θεωρητική προσέγγιση, περιέχοντας στοιχεία κατανόησης τής βασικής σχετικής ορολογίας, τοποθέτησε την αναγκαία και στέρεη βάση. Τα Μαθηματικά και η Γεωμετρία παρείχαν τον τρόπο σχεδιασμού. Εμβαδά υπολογίστηκαν, περίμετροι μετρήθηκαν, λάθη προλήφθηκαν και λύσεις βρέθηκαν.
Και ύστερα ήρθε η ώρα τής πραγματοποίησης. Την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, στο εργαστήριο τής Φυσικής, με την πολύτιμη βοήθεια τού κ. Νίκου Λαγουδάκη και τής κ. Στέλλας Χωριανοπούλου μπήκε σε λειτουργία το ηλεκτρικό κύκλωμα και ο κινητήρας και …«εγένετο η κίνηση!».
Η ενθουσιώδης ανταπόκριση και συμμετοχή, καθώς και τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα τής προσπάθειας θύμισαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι η μάθηση, η γνώση και η δημιουργία είναι πάνω και πριν απ’ όλα ανθρώπινη χαρά και ανάγκη.