Εκτύπωση

«Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση από τα έδρανα τού εξώστη.Τους καλωσορίζουμε!»

Ένα ζεστό χειροκρότημα έφτασε στα παιδιά, που με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Κατερίνας Ταταράκη και Νάσιας Παπαφιτσώρου, είχαν προετοιμάσει τη συμβολική αυτή επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, με αφορμή το μάθημα τής Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, καθώς οι μαθητές στην εφηβεία αρχίζουν να προβληματίζονται για τα κοινά και να αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως μελλοντικών πολιτών.

Κατά την ξενάγησή τους στη Βουλή οι μαθητές αρχικά ενημερώθηκαν για τη μακρά ιστορία τού επιβλητικού κτηρίου που συνδέεται με την ιστορία τού σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Τα παλαιότερα Ανάκτορα τού βασιλέως Όθωνα και Γεωργίου μετατράπηκαν, έναν αιώνα μετά την κατασκευή τους, σε κτήριο τής Βουλής των Ελλήνων, η οποία αποτελεί πλέον ένα διαχρονικό σύμβολο τής συλλογικής μνήμης τού έθνους μας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο με τον οποίο ασκείται σήμερα ο κοινοβουλευτικός και ο νομοθετικός έλεγχος. 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην αίθουσα "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου αυτή την εποχή υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τής Βουλής «Ο Ρήγας και η επανάσταση», με την ευκαιρία τής συμπλήρωσης 220 ετών από τον θάνατο τού εθνικού μας ήρωα, συγγραφέα, στοχαστή και επαναστάτη.
Μέσα από βιωματικές και ερευνητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και με την αξιοποίηση τού υλικού τής έκθεσης τα παιδιά γνώρισαν την εποχή, την προσωπικότητα και το έργο τού Ρήγα, με έμφαση στη διανόηση τού ελληνικού και ευρωπαϊκού διαφωτισμού, καθώς και στις κοσμογονικές αλλαγές που προκάλεσε η Γαλλική Επανάσταση.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση τής συνεδρίασης τού βουλευτικού σώματος.
Κατά κοινή ομολογία η προσοχή, η σοβαρότητα και ο σεβασμός που επέδειξαν οι μαθητές τού Σχολείου γεννούν αισιοδοξία για την μελλοντική πορεία τους ως συνειδητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών.
Όπως κατέληξε και στην προσφώνησή του ο πρόεδρος τής Βουλής:"Τους καλωσορίζουμε!"...