Εκτύπωση
Στις 18 Μαΐου 2020 τα Αρσάκεια τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ετοίμασαν ένα πλούσιο αφιέρωμα στα μουσεία στην ενότητα "Μένουμε ασφαλείς" στο e-arsakeio. Μεταξύ άλλων οι μαθητές και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την "Πρόκληση του Getty" (Getty challenge) και να εμπνευστούν από αυτή.
Επρόκειτο για ένα «παιχνίδι τέχνης», που απασχόλησε δημιουργικά και ευχάριστα χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου lockdown. Μια πρόκληση / πρόσκληση, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter, facebook, instragram), ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους να ανα-πλάσουν, να ανα-παραστήσουν το αγαπημένο τους έργο τέχνης χρησιμοποιώντας αντικείμενα που θα έβρισκαν μέσα στο σπίτι. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «Η πρόκληση του Μουσείου Getty», γιατί ενεργοποιήθηκε μέσω του Iris, του ιστολογίου του Ιδρύματος J. Paul Getty στο Los Angeles.
irena harpist 1008Aπό τις αναρτήσεις των συμμετεχόντων διαπιστώνεται ότι αυτή η πρόκληση πυροδότησε τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητα πολλών ανθρώπων, οι οποίοι είτε μόνοι τους είτε μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας ή τα κατοικίδιά τους χρησιμοποίησαν απλά υλικά (π.χ. ζυμαρικά, καρότα, χάντρες κ.ά.), χρηστικά αντικείμενα (χαρτιά, μαγειρικά σκεύη κ.ά.), ακόμη και μουσικά όργανα, για να ανα-πλάσουν αριστουργήματα της τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ευεργετική, ίσως και θεραπευτική, απήχηση της τέχνης στον άνθρωπο.
Η ιδέα αυτή λοιπόν, πήρε σάρκα και οστά και από τους πολυτάλαντους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης.

Με την καθοδήγηση της θεατρολόγου κ. Ηρώς Κεραμοπούλου, στο πλαίσιο του σύγχρονου αλλά και ασύγχρονου μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής, και με την πρόσβαση σε πλήθος εικονικού, μουσειακού και πολιτιστικού υλικού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του σχολείου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μεταμορφωθούν και να αντιγράψουν έναν σπουδαίο πίνακα, μια σκηνή κινηματογραφικής ταινίας ή θεάτρου ή μια καλλιτεχνική αφίσα της επιλογής τους και στη συνέχεια να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες πίσω από τις εικόνες τους.

Με αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές μελέτησαν τη στάση του σώματός τους, έστησαν τον σκηνικό τους χώρο, επιμελήθηκαν τα κοστούμια τους, το θεατρικό τους μακιγιάζ και τις κομμώσεις, βρήκαν ή κατασκεύασαν τα σκηνικά τους αντικείμενα, έστησαν τον φωτισμό και ταξίδεψαν με τις ιστορίες τους σε άλλους τόπους, μαγικούς, τιμώντας παράλληλα και τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων.

Παραθέτουμε λοιπόν τις δημιουργίες των μαθητών του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, όπως τις λάβαμε από το σχολείο τους. Θαυμάστε τις!