Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τού Δ΄1 τμήματος τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Κατερίνας Ταταράκη, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου 2020, επιδόθηκαν σε ποικίλες ενημερωτικές και δημιουργικές δραστηριότητες

Αρχικά σε μια ιστορική αναδρομή παρακολούθησαν το εξαιρετικό βίντεο "Η ιστορία των ανθρώπινων δικαιωμάτων"  τού διεθνούς οργανισμού United for Human Rights (UHR).

Στη συνέχεια οι φωνές τού Λειβαδίτη, τού Εγγονόπουλου και τού Ρίτσου ενώθηκαν με τη δυναμική έκφραση τής Tracy Chapman “save my soul, save myself”.

Και όπως ήταν φυσικό τα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε αυτόν τον αγώνα ανθρώπινου σεβασμού και αξιοπρέπειας. Ο καθένας διάλεξε τον δικό του τρόπο, κάποιος έγραψε ένα ποίημα, άλλος ηχογράφησε ραδιοφωνικό μήνυμα και η διαδικτυακή τάξη κατακλίστηκε  από κατασκευές, αφιίσες και ζωγραφιές!

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε  στην καθημερινή ατομική και έμπρακτη υποχρέωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνο ένα μάθημα ιστορίας, δεν είναι λόγια σε μια σελίδα, δεν είναι συνθήματα, λόγοι ή διαφημίσεις. Είναι επιλογές που κάνουμε κάθε μέρα ως ανθρώπινα όντα. Είναι μια ευθύνη που όλοι μοιραζόμαστε για να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και για να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο.»
Πού λοιπόν αρχίζουν τα οικουμενικά δικαιώματα; Σε ασήμαντα μέρη κοντά στο σπίτι σου, τόσο κοντινά και τόσο ασήμαντα που δεν μπορείς να τα βρεις στον χάρτη»
 (Ελεονόρα Ρούσβελτ).

Ολοκληρώνοντας οι μαθητές, εν μέσω τής δύσκολης περιόδου τής πανδημίας, έδειξαν για μια ακόμη την  προσαρμότητά τους τους σε συνθήκες πρωτόγνωρες.

Η ικανότητά τους να βρίσκουν δρόμους έκφρασης και η εφευρετικότητά τους καθημερινά εξελίσσονται κατά τη διαδικτυακή διδασκαλία.