Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τον μήνα Μάρτιο 2021, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση και με αφορμή την επεξεργασία σχετικού κειμένου από το σχολικό βιβλίο τής Γλώσσας, οι μαθητές τής Στ΄ 2 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την παρότρυνση τής δασκάλας τους κ. Παπαφιτσώρου Νάσιας, επεξεργάστηκαν σε διάφορα επίπεδα τον πίνακα τού Ευγένιου Ντελακρουά, με τίτλο «Η Ελλάδα στα ερείπια τού Μεσολογγίου».

Έπειτα από μια πρώτη ανάγνωση τού πίνακα οι μαθητές κλήθηκαν μέσω τής τεχνικής τής «ιδεοθύελλας», να καταγράψουν τις λέξεις που τους έρχονταν αβίαστα στο μυαλό παρατηρώντας την εικόνα.

Κατόπιν επιστρατεύοντας τη φαντασία τους, αλλά και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει από το μάθημα της Ιστορίας, οι μαθητές προέβησαν σε υποθέσεις για το τι συνέβη 10 λεπτά πριν και 10 λεπτά μετά από το γεγονός που απεικονίζει ο πίνακας.

Τέλος, κάνοντας την υπόθεση ότι μπαίνουν σε μια χρονομηχανή που τους μεταφέρει στον χρόνο τής σκηνής τού πίνακα προσπάθησαν να φανταστούν τι βλέπουν, τι ακούν και τι νιώθουν .

Η εν λόγω εργασία έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν τον ρόλο τής τέχνης, και συγκεκριμένα τής ζωγραφικής, στη διάδοση αλλά και διάσωση τής Ιστορίας μέσα από  τα μάτια κάθε καλλιτέχνη.

Δείτε την εργασία εδώ