Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση τού 1821 ενημερώθηκαν οι μαθητές τού Στ΄1 και Στ΄2 τμήματος τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης  στο μάθημα των Γερμανικών, από τις καθηγήτριές τους κ. Χρ. Ζαχμάνογλου και Ευγ. Κλεφτάκη, για τον Ελβετικό Φιλελληνισμό.

Τον μήνα Μάρτιο 2021 μίλησαν για την προσφορά των Ελβετών, καθώς εκατοντάδες Ελβετοί κατέβηκαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων και δημιούργησαν συλλόγους βοηθείας με γνωστότερο αυτόν τής Ζυρίχης.

Οι καθηγήτριες χώρισαν τους μαθητές σε ομάδες και έδωσαν σε κάθε ομάδα ονόματα επιφανών Ελβετών που συμμετείχαν στο Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων, όπως ο Johann Gabriel Eynard, Frederick Edward von Rheineck, Karl Wilhelm von Heideck, Luis Andre Gosse και άλλοι.

Οι μαθητές αφού συγκέντρωσαν πληροφορίες για αυτούς παρουσίασαν μέσω Power Point στους συμμαθητές τους τη συμμετοχή και τη δράση των Ελβετών στην Επανάσταση τού 1821.

Συγκεκριμένα, ο Johann Gabriel Eynard βοήθησε στην ίδρυση τής Εθνικής Τράπεζας, ο Luis Andre Gosse κατάφερε να καταπολεμήσει στην Ύδρα την επιδημία τής πανώλης, ενώ ο Wilhelm Müller με τα ποιήματα του, Lieder der Griechen, κατάφερε να ξεσηκώσει όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και πολλούς Ευρωπαίους:

"Ohne die Freiheit, was wärest du Hellas?
Ohne dich, Hellas, was wäre die Welt?"


"Χωρίς Ελευθερία, τι θα ήσουν Ελλάς;
Xωρίς εσένα, Ελλάς, τι θα ήταν ο κόσμος;"


(Hellas und die Welt“, Wilhelm Müller: Gedichte. Berlin 1906, S. 224-225.)