Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές τής Στ΄τάξης τού Β΄Αρσακείου-Τοσιστείου Δημοτικού Εκάλης παρακολούθησαν στο Ίδρυμα Κακογιάννη την πρωτότυπη και εναλλακτική θεατρική παράσταση  "PoiosTheleis Na Gineis.com: Μια εικονική ουτοπία''.

Η παράσταση πραγματεύεται τη σχέση των νέων με τα videogames και το διαδίκτυο, τη στρεβλή αντίληψη τής πραγματικότητας μέσα από το διαρκές game playing που οδηγεί στον εθισμό, όταν τα όρια ζωής και φαντασίας γίνονται ολοένα και πιο ρευστά.


Με χρήση νέων τεχνολογιών3d anination, projection mapping και σωματικού θεάτρου οι μαθητές μας πραγματοποίησαν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, κινούμενοι σε δύο παράλληλους κόσμους: αυτόν τής πραγματικής ζωής και εκείνον τής εικονικής ζωής ενός διαδικτυακού παιχνιδιού.

Mέσα από την πλοκή τού έργου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την "Οδύσσεια", καθώς και με διάσημα κείμενα τής αρχαιότητας από την ποίηση και τη φιλοσοφία.

Οι ήρωες τού έργου, οι οποίοι με πολύ μεγάλη τους χαρά φωτογραφήθηκαν μαζί μας, βρήκαν καταφύγιο σε έναν κόσμο όπου μπορούν να είναι όπως ακριβώς έχουν φανταστεί, όπου δεν κινδυνεύουν, αφού μπορούν να είναι αλώβητοι, όπου ακόμα και αν κινδυνεύσουν η λύση μοιάζει πολύ εύκολη... Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να ξεκινήσουν πάλι από το μηδέν. Ένας κόσμος στον οποίο όλοι μπορούν να εισέλθουν, χωρίς κριτήρια, ειδικές προδιαγραφές και εξετάσεις εισαγωγής...

Τι γίνεται όμως αφού μπεις σ' αυτόν τον κόσμο και, κυρίως, πώς μπορείς να επιστρέψεις και να δημιουργήσεις την πραγματική σου ταυτότητα;

Το νόημα τού έργου και το μήνυμα τής παράστασης μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, μικρούς και μεγάλους, και, έτσι, επιστρέφοντας στην τάξη η συζήτηση πήρε φωτιά και οι απόψεις και τα σχόλια των παιδιών έπεφταν βροχή μέσα στην τάξη μας!