Εκτύπωση

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Δ΄τάξης τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Κατερίνας Ταταράκη και Γεωργίας Ζερδέ, οργάνωσαν τη δική τους Ημέρα Μουσικής.

Η αφορμή δόθηκε από από τη φετινή συμμετοχή τού Σχολείου στο πρόγραμμα "Μύρτιδα", υπό την καθοδήγηση τού κ. Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη.

Μέσα από τη μελέτη στο πλαίσιο τού προγράμματος τα παιδιά διδάχτηκαν ότι κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, που αποτέλεσε ορόσημο για τον παγκόσμιο πολιτισμό και ειδικότερα για την εκπαίδευση, απαραίτητο στοιχείο για την εκπαιδευτική ολοκλήρωση θεωρούσαν οι Αθηναίοι τη μουσική, η οποία, σύμφωνα με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, εμπνέει στις ψυχές την αίσθηση τής αρμονίας, τής τάξης, τής ωραιότητας, και περιορίζει τα ανθρώπινα πάθη.

Έτσι, λοιπόν, με αυτή τη γνώση, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Δ΄τάξης, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η Μύρτιδα και μέσα στο πνεύμα της αρχαίας εποχής, σκέφτηκαν και οργάνωσαν μια δράση διαφορετική.

Για μία μέρα, η μουσική θα γινόταν η πρωταγωνίστρια τής σχολικής μας καθημερινότητας.
Οι ίδιοι οι μαθητές μουσικοί: κιθαριστές, πιανίστες, βιολονίστες και καλλίφωνοι ερμηνευτές... και οι καλοπροαίρετοι ακροατές.

Με το πνεύμα οξύ και την ψυχή ανοιχτή. Έτοιμη να μοιραστεί. Με τη λύρα του Απόλλωνα και τους Διονυσιακούς ασκούς σε αρμονία!

Στο τέλος τα δύο τμήματα ενώθηκαν και, με την πολύτιμη βοήθεια τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Αρετής Γιαννακουδάκη, οι μαθητές τραγούδησαν τα κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια..